
Temat interpretacji
POSTANOWIENIE
Na podstawie art. 14a § 1 i 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r - Ordynacja podatkowa (t. j. Dz.U. z 2005r, Nr 8, poz. 60 z późniejszymi zmianami) po rozpatrzeniu wniosku z dnia 05.12.2005r (data wpływu do tut. urzędu) uzupełnionym w dniu 23.01.2006r żądającego udzielenia pisemnej interpretacji przepisów art. 8, art. 86, art. 88 ustawy o podatku od towarów i usług z dnia 11 marca 2004r (Dz. U. Nr 54, poz. 535 z późniejszymi zmianami), Naczelnik Trzeciego Mazowieckiego Urzędu Skarbowego w Radomiu stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy podane we wniosku jest prawidłowe.
Uzasadnienie
Podany we wniosku stan faktyczny jest następujący; Pracownikom Spółki, których wysiłek fizyczny przekracza w ciągu jednej zmiany wydatek energetyczny powyżej 2000 kcal. przysługują posiłki profilaktyczne. Spółka zajmuje się produkcją tektury i opakowań, nie posiada własnej stołówki, ani stosownych warunków lokalowych na przygotowanie posiłków zgodnie z normami wynikającymi z rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996r w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Z tego powodu przygotowywanie i wydawanie pracownikom Spółki posiłków profilaktycznych zlecono obcej firmie, która świadczy Spółce usługę stołówkową zaklasyfikowaną według PKWiU symbolem 55.5. Do tej usługi doliczany jest 7% podatek VAT. Kwestią do wyjaśnienia jest czy podatek VAT może być odliczany, czy też w koszty Spółka powinna księgować wartość faktury w kwocie brutto, tj. z podatkiem VAT. Spółka całość swej produkcji ma opodatkowaną.
Pytanie podatnikaCzy podatek VAT może być odliczany, czy też w koszty Spółka powinna księgować wartość faktury w kwocie brutto, tj. z podatkiem VAT?
Stanowisko Wnioskodawcy co do oceny tego stanu faktycznego: Zdaniem Spółki nie jest to usługa gastronomiczna o symbolu PKWiU 55.1 tylko usługa stołówkowa, pracownicy otrzymują posiłki wynikające z obowiązku jaki ciąży na pracodawcy i wynika z odrębnych przepisów BHP, podobnie jak ubrania czy obuwie ochronne. Koszty posiłków pracowniczych są związane z przychodem jaki Spółka generuje. Biorąc pod uwagę, że posiłki profilaktyczne są przygotowywane zgodnie z obowiązującymi normami wynikającymi z przepisów BHP, według Spółki nie jest to usługa gastronomiczna wymieniona w art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o podatku od towarów i usług i istnieje możliwość odliczania podatku VAT wynikającego z faktur świadczonych za te usługi.
Ocena prawna stanowiska Wnioskodawcy w przedstawionym stanie faktycznym i prawnym:
Zgodnie z art. 232 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (Dz. U. Nr 21, poz. 94 ze zm.) pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Rodzaje tych posiłków, wymagania jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki ich wydawania zostały określone w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996r w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. Nr 60, poz. 279)
W przedstawionym stanie faktycznym Spółka, w celu wypełnienia obowiązków na niej ciążących , a określonych w w/w przepisach, zleca przygotowywanie i wydawanie posiłków profilaktycznych firmie zewnętrznej. Zgodnie z art. 86 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług z dnia 11marca 2004r (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zmianami) w zakresie w jakim towary i usługi są wykorzystywane do wykonywania czynności opodatkowanych, podatnikowi, o którym mowa w art. 15 ustawy przysługuje prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z zastrzeżeniem art. 114, art. 199 ust. 4, art. 120 ust. 17 i 19 oraz art. 124.
Ustawodawca wprowadził jednak pewne ograniczenia dotyczące prawa do odliczenia podatku naliczonego. Zgodnie z przepisami art. 8 ust. 3 ustawy o podatku od towarów i usług usługi wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej są identyfikowane za pomoca tych klasyfikacji, z wyjątkiem usług elektronicznych.
Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług w grupowaniu Sekcja H - usługi hoteli i restauracji, Dział 55 - usługi hoteli i restauracji - wyróżnia obok usług gastronomicznych również usługi stołówkowe, a mianowicie: usługi gastronomiczne zaklasyfikowano do symbolu PKWiU 55.3, podczas gdy usługi stołówkowe zaklasyfikowano do symbolu PKWiU 55.51.
Stosownie do art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT obniżenia kwoty lub zwrotu różnicy podatku należnego nie stosuje się do nabywanych przez podatnika usług noclegowych i gastronomicznych, z wyjątkiem:a) przypadków, gdy usługi te zostały nabyte przez podatników świadczących usługi turystyki, jeżeli w skład turystyki, opodatkowanej na zasadach innych niż określone w art. 119, wchodzą usługi noclegowe lub gastronomiczne albo jedne i drugie,b) nabycia gotowych posiłków przeznaczonych dla pasażerów przez podatników świadczących usługi przewozu osób.
Biorąc pod uwagę powyższe Naczelnik Trzeciego Mazowieckiego Urzędu Skarbowego w Radomiu , stwierdza, iż w przedmiotowym przypadku podstawą do rozstrzygnięcia czy Spółce przysługuje prawo do obniżenia podatku należnego o podatek naliczony przy nabyciu posiłków profilaktycznych jest ustalenie rodzaju (kwalifikacji) usług nabywanych przez podatnika - czy są to usługi gastronomiczne czy też nie. W przypadku, jeżeli przedmiotowe usługi zakwalifikowane zostaną do usług gastronomicznych, zgodnie z cytowanym wyżej przepisem art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy, takie prawo Spółce nie przysługuje. W przedstawionym stanie faktycznym Spółka zakwalifikowała świadczoną na swoją rzecz usługę jako usługę stołówkową o symbolu PKWiU 55.5. W przypadku takiej kwalifikacji ww. usług Spółka ma prawo do odliczenia naliczonego podatku w zakresie w jakim ostatecznie wykazują one związek ze sprzedażą opodatkowaną.
Jednakże tut. organ zauważa, iż organy podatkowe nie są władne do wydawania opinii klasyfikacyjnych oraz udzielania pomocy w zakwalifikowaniu usług do poszczególnych grupowań statystycznych. W przypadku trudności w ustaleniu właściwego grupowania PKWiU podatnik może zwrócić się o wskazanie zakwalifikowania rodzaju prowadzonej działalności, wyrobu lub usługi i wydanie opinii interpretacyjnej do Ośrodka Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego w Łodzi, ul. Suwalska 29, 90-176 Łódź. Odpowiedzialność za prawidłowe sklasyfikowanie wykonanej czynności spoczywa na podatniku.
