
Temat interpretacji
W uzupełnieniu do pisma Naczelnika Drugiego Urzędu Skarbowego w Kielcach z dnia 19.06.2004 r. nr OG/005/82/04/PP1/443/26/2004 - Dyrektor Izby Skarbowej w Kielcach informuje, że Urząd Skarbowy prawidłowo poinformował, iż zgodnie z poz. 140 załącznika Nr 3 do ustawy z dnia 1 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54 poz. 535) usługi świadczone przez obiekty noclegowe turystyki oraz inne miejsca krótkotrwałego zakwaterowania, z wyłączeniem usług zakwaterowania w bursach, internatach i domach studenckich (PKWiU ex 55.23.15) są opodatkowane 7% stawką podatku VAT. W tym miejscu należy jednak w uzupełnieniu dodać, iż usługi w bursach etc. są przedmiotowo zwolnione od podatku VAT zgodnie z art. 43 ust. l pkt 1 w/w ustawy oraz poz. 1 załącznika Nr 4 do tej ustawy.
W odniesieniu do usług gastronomicznych i cateringowych informujemy, iż kwestię usług gastronomicznych reguluje powołany w piśmie Naczelnika Drugiego Urzędu Skarbowego w Kielcach art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c w/w ustawy. Natomiast kwestię dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (cateringu) reguluje przepis § 40 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 97 poz. 970) zgodnie, z którym w okresie do 31 grudnia 2007 r. obniżoną do wysokości 7% stawkę podatku stosuje się do usług związanych z podawaniem napojów PKWiU (ex 55.4) oraz usług stołówkowych i usług dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU ex 55.5) z wyłączeniem:
1. sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów
bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,
2. sprzedaż kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%.
