Działając na podstawie art. 14a § 1 i § 4 ustawy z dnia 29.08.1997 r. Ordynacja podatkowa (j. t. Dz. U z 2005 r. Nr 8, poz.60 ze zm.), art. 146 ust. ... - Interpretacja - US-PP-443/27/05

ShutterStock
Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 26.07.2005, sygn. US-PP-443/27/05, Urząd Skarbowy w Lesku

Temat interpretacji

Pytanie podatnika

Działając na podstawie art. 14a § 1 i § 4 ustawy z dnia 29.08.1997 r. Ordynacja podatkowa (j. t. Dz. U z 2005 r. Nr 8, poz.60 ze zm.), art. 146 ust. 1, pkt 2c ustawy z dnia 11.03.2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.), § 40 rozporządzenia Ministra finansów z dnia 27.04.2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 97, poz. 970 ze zm.) w odpowiedzi na pisemny wniosek podatnika : O H, z dnia 02.05.2005 r., otrzymany przez tutejszy organ podatkowy w dniu 11.05.2005 r. o interpretację zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w jego indywidualnej sprawie, w której nie toczy się postępowanie podatkowe lub kontrola podatkowa, kontrola skarbowa albo postępowanie przed sądem administracyjnym:

  • jaką stawkę podatku od towarów i usług należy stosować dla prowadzonych usług gastronomicznych, polegających na przygotowaniu posiłków z zakupionych produktów i sprzedaży gotowych posiłków firmie, która z kolei sprzedaje je klientom? Naczelnik Urzędu Skarbowego w Lesku po wnikliwej analizie własnego stanowiska wnioskodawcy, który uważa, że prawidłowe jest stosowanie stawki podatku VAT 7% dla prowadzonych usług gastronomicznych, polegających na przygotowaniu posiłków z zakupionych produktów i sprzedaży gotowych posiłków firmie, która z kolei sprzedaje je klientom postanawia uznać stanowisko wnioskodawcy za prawidłowe.

W dniu 11.05.2005 r. wpłynął do tut. Organu podatkowego pisemny wniosek podatnika - O H o interpretację zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w jego indywidualnej sprawie, w której nie toczy się postępowanie podatkowe lub kontrola podatkowa, kontrola skarbowa albo postępowanie przed sądem administracyjnym.

Wnioskodawca pyta: - jaką stawkę podatku od towarów i usług należy stosować dla prowadzonych usług gastronomicznych, polegających na przygotowaniu posiłków z zakupionych produktów i sprzedaży gotowych posiłków firmie, która z kolei sprzedaje je klientom? Z przedstawionego przez wnioskodawcę stanu faktycznego wynika, że w ramach prowadzonej działalności gospodarczej świadczy usługi gastronomiczne, polegające na przygotowywaniu posiłków z zakupionych produktów i sprzedaży gotowych posiłków dla Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego "PZL-Rzeszów", która z kolei sprzedaje je swoim klientom.

Po wnikliwej analizie przedstawionego przez wnioskodawcę stanu faktycznego oraz własnego stanowiska w sprawie, w której nie toczy się postępowanie podatkowe lub kontrola podatkowa, kontrola skarbowa albo postępowanie przed sądem administracyjnym, Naczelnik Urzędu Skarbowego w Lesku postanawia jak w sentencji (postanawia uznać stanowisko wnioskodawcy za prawidłowe), ponieważ:

Zgodnie z art. 146 ust. 1 pkt 2c ustawy o VAT do dnia 31.12.2007 r. stawkę w wysokości 7% stosuje się w odniesieniu do usług gastronomicznych, z wyłączeniem:

  • sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%
  • sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%.

Ponadto należy zaznaczyć, iż art. 146 ust. 1 pkt 2c ustawy o VAT odnosi się jedynie do usług gastronomicznych zaklasyfikowanych do PKWiU 55.3, nie obejmuje on swoim zakresem usług stołówkowych i usług dostarczania posiłków dla odbiorów zewnętrznych (PKWiU 55.5), dla których obniżenie stawki do 7% wynika z § 40 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27.04.2004 r. w sprawie wykonywania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 97, poz. 970 ze zm.)."Świadczone przez Panią usługi można zaliczyć do usług gastronomicznych mieszczących się w grupowaniu PKWiU 55.3 i taki symbol powinien być używany przy wystawianiu faktur VAT"Zaprezentowane zatem w treści zapytania stanowisko strony tutejszy organ podatkowy ocenił jako prawidłowe. Niniejsze postanowienie dotyczy stanu faktycznego przedstawionego przez wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia opisanego zdarzenia .

Zgodnie z art. 14b § 1 ww. ustawy Ordynacja podatkowa, niniejsza interpretacja nie jest wiążąca dla wnioskodawcy, jeżeli jednak wnioskodawca zastosuje się do niej, organ nie może wydać decyzji określającej lub ustalającej jego zobowiązanie podatkowe bez zmiany albo uchylenia niniejszego postanowienia , jeżeli taka decyzja byłaby niezgodna z interpretacją zawartą w tym postanowieniu. Niniejsza interpretacja - zgodnie z art. 14 § 2 ww. ustawy - jest wiążąca dla organów podatkowych i organów kontroli skarbowej właściwych dla wnioskodawcy i może zostać zmieniona albo uchylona w drodze decyzji.

Urząd Skarbowy w Lesku