stawka podatku VAT dla dostawy wyrobów PKWiU 15.87.12-70 - Interpretacja - IPPP1/443-1345/10-4/AW

ShutterStock

Interpretacja indywidualna z dnia 23.02.2011, sygn. IPPP1/443-1345/10-4/AW, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie

Temat interpretacji

stawka podatku VAT dla dostawy wyrobów PKWiU 15.87.12-70

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 22.11.2010 r. (data wpływu 13.12.2010 r.), uzupełnione pismem z dnia 03.02.2011r. (data wpływu 10.02.2011r.) nadesłanym w odpowiedzi na wezwanie z dnia 25.01.2011r., o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla dostawy wyrobów sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 15.87.12-70 (pytanie Nr 2) - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 13.12.2010 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT dla dostawy wyrobów sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 15.87.12-70.

Wniosek został uzupełniony pismem z dnia 03.02.2011r. (data wpływu 10.02.2011r.) nadesłanym w odpowiedzi na wezwanie z dnia 25.01.2011r.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.

Spółka S.A. z siedzibą w S. zwraca się z uprzejmą prośbą o potwierdzenie prawidłowości klasyfikowania pieprzu ziołowego będącego mieszaniną: białej gorczycy, kolendry, kminku, papryki słodkiej, majeranku, chili, liści laurowych do grupowania PKWiU 15.87.12-70 zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług wprowadzoną rozp. Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997r. obowiązującą obecnie do celów podatkowych i prawidłowości stosowania 7% stawki podatku VAT na ww. produkty.

Obecnie Spółka, biorąc pod uwagę:

  • rodzaj prowadzonej działalności,
  • rodzaj używanego surowca,
  • technologię wytwarzania i przeznaczenie produktów

klasyfikuje ww. produkty pod kodem 15.87.12-70 stosując odpowiednio 7% stawkę podatku VAT. Spółka otrzymała opinię Urzędu Statystycznego w Łodzi z której wynika, że ww. produkty mieszczą się w grupowaniu PKWiU 15.87.12-70 sosy i przetwory z sosów zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne, gdzie indziej niewymienione.

Zgodnie z załącznikiem nr 3 poz. 30 do ustawy o podatku od towarów i usług, sprzedaż ww. produktów jest objęta 7% stawką podatku VAT.

W związku z powyższym zadano następujące pytania:

Czy zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług PKWiU pieprz ziołowy mieści się w grupowaniu 15.87.12-70 sosy i przetwory z sosów zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne, gdzie indziej niewymienione...

  • Czy zgodnie z art. 41 ust. 2 ustawy o podatku od towarów usług prawidłowe jest stosowanie 7% stawki podatku VAT dla w/w produktów...

    Stanowisko Wnioskodawcy

    Spółka do klasyfikacji pieprzu ziołowego powinna stosować numer PKWIU 15.87.12-70 i odpowiednio do tego numeru 7% stawkę podatku VAT.

    W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego stanu faktycznego uznaje się za prawidłowe w zakresie pytania Nr 2.

    Zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.), zwanej dalej ustawą o VAT, opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług podlegają odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju.

    W myśl art. 7 ust. 1 ustawy o VAT, przez dostawę towarów, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1, rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel ().

    Towarami, w świetle art. 2 pkt 6 ww. ustawy, są rzeczy ruchome, jak również wszelkie postacie energii, budynki i budowle lub ich części, będące przedmiotem czynności podlegających opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług, które są wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, a także grunty.

    Zatem dla prawidłowego określenia wysokości stawki podatku od towarów i usług od czynności, których przedmiotem są poszczególne towary, ustawodawca odsyła do klasyfikacji statystycznych wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, powołując w przepisach dotyczących obniżonych stawek podatku oraz w załącznikach do ustawy symbole PKWiU.

    W myśl przepisu § 3 pkt 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 29 października 2008r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz. U. Nr 207, poz. 1293 ze zm.) do celów opodatkowania podatkiem od towarów i usług do dnia 31 grudnia 2010r. stosuje się Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU) wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz. U. Nr 42, poz. 264, z późn. zm.).

    Stosownie do art. 41 ust. 1 ustawy o VAT, stawka podatku wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2-12c, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1.

    W myśl przepisu art. 41 ust. 2 ww. ustawy, dla towarów i usług, wymienionych w załączniku nr 3 do ww. ustawy, stawka podatku wynosi 7 %, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.

    W pozycji Nr 30 załącznika Nr 3 do ustawy, stanowiącego wykaz towarów i usług, opodatkowanych stawką podatku w wysokości 7%, wymieniono sklasyfikowane w PKWiU 15.87.12 - sosy, mieszanki przyprawowe, mąka i gryski z gorczycy oraz gotowa musztarda - z wyłączeniem musztardy gotowej (PKWiU 15.87.12-55).

    Z opisu przedstawionego we wniosku stanu faktycznego wynika, iż w ramach prowadzonej działalności gospodarczej Wnioskodawca dokonuje dostaw pieprzu ziołowego. Wnioskodawca otrzymał opinię z Urzędu Statystycznego w Łodzi z której wynika, iż powyższy produkt mieści się w grupowaniu PKWiU 15.87.12-70. sosy i przetwory z sosów zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne, gdzie indziej niewymienione.

    Biorąc pod uwagę powołane przepisy oraz przedstawiony we wniosku opis stanu faktycznego stwierdzić należy, iż przedmiotowy wyrób jako mieszczący się w grupowaniu PKWiU 15.87.12 sosy, mieszanki przyprawowe, mąka i gryski z gorczycy oraz gotowa musztarda, wymieniony został w poz. 30 załącznika nr 3 do ustawy. W związku z powyższym, dostawa przedmiotowego produktu będzie podlegała opodatkowaniu stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7%, zgodnie z art. 41 ust. 2 ustawy w związku z poz. 30 załącznika nr 3 do ustawy o podatku VAT.

    Jednocześnie organ podatkowy informuje, że nie jest organem uprawnionym do dokonywania klasyfikacji statystycznych. Do zastosowania prawidłowej stawki podatkowej niezbędna jest klasyfikacja usług otrzymana z Ośrodka Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego w Łodzi. Przedmiotowa interpretacja została oparta na założeniu, że świadczone przez Wnioskodawcę usługi mieszczą się w grupowaniu PKWiU 15.87.12-70.

    Mając na uwadze powyższe należy uznać stanowisko Wnioskodawcy z prawidłowe w części dotyczącej pytania Nr 2, w części odnoszącej się do pytania Nr 1 zostanie wydane postanowienie o pozostawieniu bez rozpatrzenia.

    Interpretacja dotyczy zaistniałego stanu faktycznego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia zdarzenia w przedstawionym stanie faktycznym.

    Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, ul. Jasna 2/4, 00-013 Warszawa po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).

    Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Izba Skarbowa w Warszawie Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Płocku, ul. 1-go Maja 10, 09-402 Płock.

    Wniosek ORD-IN

    Treść w pliku PDF

    Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie