W odpowiedzi na pismo z dnia 21.07.2004 r. działając na podstawie przepisów art. 14a § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku - Ordynacja podatkowa (Dz... - Interpretacja - PP-443/35/04

ShutterStock

Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego z dnia 04.08.2004, sygn. PP-443/35/04, Urząd Skarbowy w Żninie

Temat interpretacji

Pytanie podatnika

W odpowiedzi na pismo z dnia 21.07.2004 r. działając na podstawie przepisów art. 14a § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku - Ordynacja podatkowa (Dz.U. Nr 137, poz. 926 z późn.zm.) Naczelnik Urzędu Skarbowego w Żninie wyjaśnia:

Przedstawiona przez Stronę sytuacja faktyczna jest następująca:

Podatnik prowadzi działalność gospodarczą w zakresie produkcji dekoracji do ciast. Do dnia 30 kwietnia 2004 roku produkowane przez Stronę wyroby objęte były 3% stawką podatku VAT i posiadały atest Państwowej Komisji Artystyczno - Etnograficznej w Gdyni. Powyższa Komisja nadała tymże wyrobom symbol 36.63.77-40.40 Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług. Do wniosku załączono kserokopie pisma Urzędu Statystycznego w Łodzi dotyczące zakwalifikowania produkowanych przez Podatnika wyrobów do grupowania wg PKWiU 15.84.23.90.00 - "Wyroby cukiernicze gdzie indziej niesklasyfikowane". Ponadto w przedmiotowym piśmie Urząd Statystyczny stwierdził, że w zależności od składu surowcowego (produktów bazowych) produkowane wyroby można sklasyfikować w grupowaniu wg PKWiU 15.61.24.-00.00 "Mieszaniny do wytwarzania wyrobów piekarskich".

Zgodnie z przepisami art. 41 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 roku o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) stawka podatku wynosi 22% z zastrzeżeniem przypadków określonych w ustawie bądź przepisach szczegółowych, wydanych na podstawie delegacji ustawowej.

Jak wynika z wniosku oraz kserokopii pisma Nr OK.-56/2/KW-61/04-2941/1/2004 z dnia 12.07.2004 r. Urzędu Statystycznego w Łodzi - Ośrodek Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych, produkowane przez Spółkę wyroby - ozdoby do ciast i na stół wykonywane ręcznie, których głównym składnikiem jest cukier, występujący w ilości nadającej im charakter wyrobów cukierniczych, natomiast pozostałe składniki to: mąka, tłuszcze cukiernicze, aromaty, barwniki, mieszczą się w grupowaniu PKWiU 15.84.23.-90.00 - "Wyroby cukiernicze gdzie indziej nie sklasyfikowane"

Powyższe stanowisko Ośrodka zostało wydane w odpowiedzi na wniosek Podatnika.

W świetle cytowanych wyżej przepisów ustawy o podatku od towarów i usług oraz przepisów wydanych na podstawie delegacji ustawowej produkowane przez Spółkę wyroby - dekoracje i ozdoby do ciast - PKWiU 15.84.23.-90.00 nie zostały wymienione jako korzystające z obniżonej stawki podatku od towarów i usług zatem są opodatkowane wg stawki podstawowej tj. VAT- 22 %.

Należy jednocześnie stwierdzić, że według załączonej do wniosku kserokopii opinii Ośrodka Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych w grupowaniu o symbolu PKWiU 15.61.24.-00.00 - "Mieszaniny do wytwarzania wyrobów piekarskich", mieszczą się przetwory spożywcze produkowane na bazie mąki lub mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego i wywodzą swoje zasadnicze właściwości od tych surowców bez względu na to czy te składniki dominują wagowo lub objętościowo, czy też nie.

Wyroby mieszczące się w tym grupowaniu korzystają z obniżonej stawki podatku od towarów i usług tj. VAT - 7%, zgodnie z przepisami art. 41 ust. 2 ustawy o podatku od towarów i usług.

Reasumując, należy stwierdzić, że Naczelnik Urzędu Skarbowego nie jest organem uprawnionym do dokonywania klasyfikacji wyrobów poprzez klasyfikacje statystyczne. Organem właściwym do wydawania opinii interpretacyjnych jest Urząd Statystyczny w Łodzi, który w odpowiedzi na zapytanie podatnika dokonał sklasyfikowania produkowanych przez Spółkę wyrobów w grupowaniu PKWiU 15.84.23.-90.00. Przedmiotowa opinia stanowi dla Organu podatkowego podstawę stanowiska w sprawie.

Urząd Skarbowy w Żninie