Naczelnik Małopolskiego Urzędu Skarbowego, w odpowiedzi na zapytanie z dnia 20.10.2004 r. z zakresu podatku od towarów i usług, działając na podstawi... - Interpretacja - PP-II/443/14/2004/RB

ShutterStock
Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego z dnia 26.11.2004, sygn. PP-II/443/14/2004/RB, Małopolski Urząd Skarbowy

Temat interpretacji

Pytanie podatnika

Naczelnik Małopolskiego Urzędu Skarbowego, w odpowiedzi na zapytanie z dnia 20.10.2004 r. z zakresu podatku od towarów i usług, działając na podstawie art. 14 a § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926, ze zm.), wyjaśnia, co następuje:

Podatnik nabywa posiłki profilaktyczne, gdyż jest zobligowany do ich wydawania pracownikom na podstawie przepisów kodeksu pracy i bhp. Przedmiot zapytania sprowadza się do ustalenia, czy Wnioskodawca nabywa prawo do obniżenia podatku należnego o naliczony z tytułu ww. zakupów. Podatnik ma w tym zakresie wątpliwość z uwagi na brzmienie art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535). Przepis ten wyklucza możliwość obniżenia podatku należnego o naliczony z tytułu m.in. zakupu usług gastronomicznych, chyba że usługi te nabywane byłyby dla celów odprzedaży w ramach usług turystycznych czy przewozu osób. Podatnik uważa, że prawo odliczenia podatku mu przysługuje, gdyż towary te w omawianym przypadku nie służą relaksowi czy rozrywce, nie są dobrami luksusowymi. Odpowiadając na powyższe zapytanie należy wskazać, że argumenty podniesione przez Wnioskodawcę nie są wystarczające do potwierdzenia przedstawionego stanowiska. W celu analizy przedmiotowego zagadnienia należałoby zacząć od zaklasyfikowania ww. usług - wg nomenklatury PKWiU, będących przedmiotem nabycia. Podatnik, jak można przypuszczać nie dysponuje opinią organów statystycznych z tego zakresu. Należy wskazać, że w myśl ww. klasyfikacji usługi gastronomiczne oznaczone zostały symbolem 55.3. Odmiennie zostały zaklasyfikowane usługi związane z przygotowywaniem i dostarczaniem posiłków dla odbiorców zewnętrznych - PKWiU 55.52. W naszej ocenie taki stan faktyczny odpowiada opisanemu przypadkowi.
Powyższe zróżnicowanie w zaklasyfikowaniu ww. czynności pozwala na stwierdzenie, że w opisywanym przypadku nie dochodzi do zakupu usług gastronomicznych, wyłączonych z prawa odliczania podatku. Zasadnym byłoby jednakże zwrócenie się w tej sprawie do Urzędu Statystycznego w Łodzi (ul. Suwalska 29), właściwego do wydania opinii z tego zakresu. Zakwalifikowanie ww. czynności wg zasady wyżej określonej oznaczać będzie potwierdzenie stanowiska Wnioskodawcy.

Małopolski Urząd Skarbowy