
Temat interpretacji
Na podstawie art. 14a § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 z późn. zm.) w związku z pismem z dnia 25.02.2004 r. informuję:
Z przedstawionego stanu faktycznego wynika, że Spółka prowadzi sprzedaż obiadów na terenie stołówek w lubelskich gimnazjach. W wyniku sprzedaży obiadów na rzecz osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej Spółka osiągnęła obrót przekraczający kwotę w wysokości 40 tys. zł.
Zgodnie z art. 29 ustawy z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 11, poz. 50 z późn. zm.) podatnicy sprzedający towary i świadczący usługi, w tym również w zakresie handlu i gastronomii, na rzecz osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej oraz osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą w formie indywidualnych gospodarstw rolnych, są obowiązani do prowadzenia ewidencji obrotu i kwot podatku należnego przy zastosowaniu kas rejestrujących. O liczbie kas rejestrujących decyduje podatnik. Jest on zobowiązany w myśl § 7 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie kas rejestrujących (Dz. U. nr 234, poz. 1971) rozpocząć ewidencjonowanie obrotu na rzecz ww. osób przy zastosowaniu co najmniej 1/5 liczby kas, która została zgłoszona przez Podatnika Naczelnikowi Urzędu Skarbowego do prowadzenia ewidencji we wszystkich miejscach sprzedaży i świadczenia usług, na dzień rozpoczęcia ewidencjonowania.
Posiadacz kasy rejestrującej jest obowiązany zgodnie z § 5 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 4 lipca 2002 r. w sprawie kryteriów i warunków technicznych, którym muszą odpowiadać kasy rejestrujące oraz warunków stosowania tych kas przez podatników (Dz. U. nr 108, poz. 948) do dokonywania rejestracji każdej sprzedaży przy zastosowaniu kas i dokonywanie wydruku paragonu fiskalnego z każdej sprzedaży oraz do wydawania oryginału wydrukowanego dokumentu nabywcy.
W świetle przedstawionych przepisów istnieje obowiązek instalacji kasy w miejscu dokonywania sprzedaży obiadów osobom fizycznym.
