
Temat interpretacji
Czy drobny producent wina może korzystać z RHD i ryczałtu
Wnioskodawca prowadzący pozarolniczą działalność gospodarczą opodatkowaną ryczałtem planował rozpocząć produkcję wina w ilości nieprzekraczającej 100 hektolitrów rocznie, wykorzystując wyłącznie winogrona z własnych upraw. Równolegle zamierzał prowadzić sprzedaż nieprzetworzonych warzyw i owoców oraz przetworów (np. zakwasu buraczanego) w ramach RHD. Cały proces miał przebiegać bez udziału pracowników, z zastosowaniem prostych urządzeń dopuszczonych dla drobnych producentów.
We wniosku skierowanym do KIS podatnik zapytał, czy sprzedaż wina produkowanego w niewielkiej ilości, wyłącznie z własnych winogron, może być traktowana jako działalność w ramach RHD i opodatkowana w formie ryczałtu. Jednocześnie wyraził pogląd, że z uwagi na fakt, iż wyrób wina stanowi działalność przetwórczą objętą akcyzą, nie mieści się on w zakresie RHD ani nie może korzystać z ryczałtu. W jego ocenie, przychód ze sprzedaży wina należy traktować jako przychód z innych źródeł i opodatkować według skali podatkowej.
KIS: sprzedaż wina rozliczana jako przychód z innych źródeł
Dyrektor KIS uznał przedstawione stanowisko za prawidłowe i potwierdził, że sprzedaż wina nie może być rozliczana w ramach RHD ani objęta ryczałtem.
W uzasadnieniu wskazano, że sama uprawa winorośli stanowi działalność rolniczą, jednak wyrób wina z własnych winogron, nawet na niewielką skalę, nie jest działalnością rolniczą ani działalnością gospodarczą w rozumieniu ustawy o PIT. Drobny producent wina, zgodnie z ustawą o wyrobach winiarskich, działa poza reżimem przepisów o działalności gospodarczej, jeśli wytwarza do 100 hektolitrów wina rocznie z własnych upraw.
Jednakże, ze względu na fakt, że wino jest produktem przetworzonym i objętym podatkiem akcyzowym, przychody z jego sprzedaży nie mogą zostać zakwalifikowane jako przychody w ramach RHD, ani opodatkowane ryczałtem ewidencjonowanym. Zgodnie z art. 8 ust. 1 pkt 4 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym, wyłączeniu podlegają podatnicy wytwarzający wyroby akcyzowe – co bezpośrednio dotyczy wina.
Uzyskiwany przychód z takiej sprzedaży należy kwalifikować jako przychód z „innych źródeł” w rozumieniu art. 10 ust. 1 pkt 9 w zw. z art. 20 ust. 1a ustawy o PIT. Podlega on opodatkowaniu na zasadach ogólnych, czyli według skali podatkowej. KIS podkreśliła także, że przekroczenie limitu 100 hektolitrów rocznie będzie skutkowało obowiązkiem rejestracji jako przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w zakresie produkcji wina.
