
Temat interpretacji
Temat interpretacji
Interpretacja indywidualna – stanowisko prawidłowe
Szanowny Panie,
stwierdzam, że Pana stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego zdarzenia przyszłego w zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne jest prawidłowe.
Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej
21 maja 2025 r. wpłynął Pana wniosek z 19 maja 2025 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Uzupełnił go Pan pismami z 5 czerwca 2025 r. (wpływ 9 czerwca 2025 r.), 17 czerwca 2025 r. (wpływ 20 czerwca 2025 r.) oraz 10 lipca 2025 r. (wpływ 15 lipca 2025 r.) – w odpowiedzi na wezwanie. Treść wniosku jest następująca:
Opis zdarzenia przyszłego
Wnioskodawca jest osobą fizyczną prowadzącą w Polsce jednoosobową działalność gospodarczą pod nazwą (…).
Wnioskodawca jest czynnym podatnikiem podatku od towarów i usług. W latach ubiegłych oraz obecnie Wnioskodawca korzysta z formy opodatkowania jaką jest podatek liniowy. Wnioskodawca chce dokonać zmiany tej formy opodatkowania poprzez wybranie opodatkowania swoich przychodów przy zastosowaniu zryczałtowanego podatku od przychodów ewidencjonowanych.
Zgodnie z Polską Klasyfikacją Działalności Wnioskodawca sklasyfikował swoją działalność do: 56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne, 68.20.Z Wynajem i zarządzanie nieruchomościami własnymi lub dzierżawionymi, 56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering), 55.20.Z Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania, 55.10.Z Hotele i podobne obiekty zakwaterowania oraz 10.85.Z Wytwarzanie gotowych posiłków i dań.
W ramach wykonywanej przez siebie działalności gospodarczej Wnioskodawca prowadził działalność gastronomiczną – w dwóch obiektach. Obiekty te są środkami trwałymi ujętymi w prowadzonej przez Wnioskodawcę jednoosobowej działalności gospodarczej. Obiekty, o których mowa, są obiektami służącymi w części organizacji imprez zorganizowanych, np. wesel, chrzcin, komunii (w dni, w których nie odbywa się żadna impreza w tej części obiektów znajduje się restauracja). W pozostałej części służą jako pokoje hotelowe dla gości weselnych oraz innych osób, którzy wyrażają chęć skorzystania z noclegu. Lokalizacja ww. obiektów jest następująca: (…).
Wnioskodawca, prócz wskazanej powyżej jednoosobowej działalności gospodarczej jest również wspólnikiem i członkiem zarządu Spółki – (…) (dalej: „Spółka”). Wnioskodawca nie jest zatrudniony w Spółce na podstawie żadnej umowy, w tym umowy o pracę, zlecenia. Spółka zajmuje się m.in. takim samym zakresem działalności jak Wnioskodawca obecnie. Wnioskodawca obiekty, o których mowa wyżej, wynajął Spółce, celem prowadzenia przez nią działalności gospodarczej. Wcześniej, obiekty te wykorzystywał Wnioskodawca celem prowadzenia w swoim imieniu i na swoją rzecz jednoosobowej działalności gospodarczej.
Wnioskodawca na rzecz Spółki zamierza świadczyć niżej opisaną usługę:
Wnioskodawca (w ramach swojej jednoosobowej działalności gospodarczej, bez zawierania ze Spółką żadnej umowy na zatrudnienie) korzystając z pomieszczeń wynajmowanych Spółce (znajdujących się w wynajmowanych obiektach), towaru zakupionego przez Spółkę oraz sprzętu Spółki – będzie przygotowywał posiłki – na zlecenie Spółki. Wnioskodawca będzie działać w charakterze kucharza, lecz w ramach własnej jednoosobowej działalności, świadcząc przy tym usługę na rzecz Spółki (na powierzonym przez nią sprzęcie, produktach oraz w najmowanych przez nią obiektach). Katalog przygotowywanych przez Wnioskodawcę posiłków nie jest katalogiem zamkniętym – zależy od woli i – wyboru dokonanego przez gości obiektu (np. parę młodą w ramach przygotowywanych posiłków serwowanych na danym weselu).
Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie na takich samych zasadach, jak odbywało się to przed wynajęciem Spółce obiektów – tj. posiłki będą przygotowywane wcześniej – będą pieczone, chłodzone w komorach szybkiego chłodzenia (komory szokowe), pakowane próżniowo i zamrażane w komorach szokowych. Z przygotowanych przez Wnioskodawcę posiłków będą korzystać pracownicy Spółki (podgrzanie już przygotowanych, zamrożonych produktów, ich porcjowanie, serwowanie gościom restauracji, hotelu, imprez zorganizowanych). Czasami w ramach bieżących potrzeb (np. urlop pracownika kuchni zatrudnionego przez Spółkę), Wnioskodawca będzie pomagał pracownikom Spółki w przygotowaniach posiłków, których nie można przygotować wcześniej (np. sałatki) oraz w podgrzewaniu i porcjowaniu przygotowanych przez niego mrożonych posiłków.
Wnioskodawca nie będzie dokonywał sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%.
Zatem to Spółka będzie świadczyć usługę gastronomiczną dla konsumentów, a Wnioskodawca (w ramach prowadzonej przez siebie jednoosobowej działalności gospodarczej) będzie świadczyć usługę przygotowywania posiłków na rzecz Spółki.
Wnioskodawca w roku zarówno 2022, jak i 2023 uzyskał przychód z wykonywanej przez siebie działalności gospodarczej, prowadzonej wyłącznie samodzielnie, w wysokości nieprzekraczającej 2 000 000 euro.
W uzupełnieniu wniosku z 5 czerwca 2025 r. wskazał Pan, że Pana zdaniem usługi opisane w treści zdarzenia przyszłego złożonego wniosku, mieszczą się w klasyfikacji PKWiU w grupowaniu:
·56.10.11.0 – Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach,
·56.29.19.0 – Pozostałe usługi gastronomiczne świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę,
·10.85.11.0 – Gotowe posiłki i dania na bazie mięsa, podrobów lub krwi.
Natomiast w uzupełnieniu wniosku z 17 czerwca 2025 r., doprecyzował Pan opis zdarzenia poprzez odpowiedzi na pytania:
1.Czy zgodnie z art. 3 ust. 1 oraz ust. 1a ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t. j. Dz. U. z 2025 r. poz. 163 ze zm.) ma Pan nieograniczony obowiązek podatkowy w Polsce?
Odpowiedź: Tak, zgodnie z art. 3 ust. 1 oraz ust. 1a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych ma Pan nieograniczony obowiązek podatkowy w Polsce.
2.Czy prowadzona przez Pana działalność będzie działalnością usługową w myśl art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (t. j. Dz. U. z 2024 r. poz. 776 ze zm.)?
Odpowiedź: Działalność, o której mowa we wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej, nie będzie działalnością usługową w myśl art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Działalność, o której mowa we wniosku będzie działalnością gastronomiczną w myśl art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.
3.Czy w ustawowym terminie złoży Pan oświadczenie właściwemu Naczelnikowi Urzędu Skarbowego o wyborze formy opodatkowania zryczałtowanym podatkiem dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne? Jeśli tak, to kiedy (dd-mm-rrrr)?
Odpowiedź: Informuje Pan, iż 19 lutego 2025 r. dokonał Pan zmiany formy opodatkowania z podatku liniowego na zryczałtowany podatek dochodowy od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Zatem, aktualnie podlega Pan opodatkowaniu tym podatkiem od 1 stycznia 2025 r. Oświadczenie o wyborze ww. formy opodatkowania zostało złożone właściwemu Naczelnikowi Urzędu Skarbowego w ustawowym terminie.
4.Czy w odniesieniu do prowadzonej przez Pana działalności gospodarczej wystąpią negatywne przesłanki wynikające z art. 8 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne?
Odpowiedź: W odniesieniu do prowadzonej przez Pana działalności gospodarczej nie wystąpią negatywne przesłanki wynikające z art. 8 ustawy o zryczałtowanych podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.
5.Czy będzie ponosił Pan odpowiedzialność wobec osób trzecich za rezultat i wykonywanie świadczonych usług – z wyłączeniem odpowiedzialności za popełnienie czynów niedozwolonych?
Odpowiedź: Będzie Pan ponosił wobec Spółki odpowiedzialność za rezultat i wykonywanie czynności podejmowanych w ramach prowadzonej działalności gospodarczej – z wyłączeniem odpowiedzialności za popełnienie czynów zabronionych.
6.Czy świadczone usługi będą wykonywane pod kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonych przez zlecającego te czynności?
Odpowiedź: Wykonywane przez Pana czynności będą wykonywane pod Pana nadzorem. W miejscu i czasie każdorazowo ustalonym ze Spółką.
7.Czy oprócz wskazanej działalności gospodarczej uzyskuje/będzie uzyskiwał Pan inne dochody podlegające opodatkowaniu? Jeśli tak, należy wskazać z jakich źródeł przychodów pochodzą/będą pochodziły i w jaki sposób są opodatkowane.
Odpowiedź: Oprócz wskazanej działalności gospodarczej uzyskuje Pan inne dochody podlegające opodatkowaniu, tj. najem prywatny.
Wszystkie powyższe przychody od 1 stycznia 2025 r. są opodatkowane ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych, według stawki 8,5%.
8.Czy wytworzone przez Pana gotowe posiłki i dania (PKWiU 10.85.11.0) będą konsumowane na miejscu, tj. w obiektach najmowanych przez Spółkę, czy też będą sprzedawane na wynos?
Odpowiedź: Wytworzone przez Pana gotowe posiłki i dania (PKWiU 10.85.11.0) będą konsumowane na miejscu, tj. w obiektach najmowanych przez Spółkę.
9.Jakie czynności będzie wykonywał Pan w ramach usług sklasyfikowanych w PKWiU 10.85.11.0?
Odpowiedź: W ramach usług sklasyfikowanych w PKWiU 10.85.11.0 będzie Pan wytwarzał gotowe posiłki i dania na bazie mięsa, podrobów lub krwi, konsumowane w obiektach najmowanych przez Spółkę.
Jak zostało to już wskazane we wniosku, posiłki będą przez Pana przygotowywane wcześniej – będą pieczone, chłodzone w komorach szybkiego chłodzenia (komory szokowe), pakowane próżniowo i zamrażane w komorach szokowych. Z przygotowanych przez Pana posiłków będą korzystać pracownicy Spółki (podgrzanie już przygotowanych, zamrożonych produktów, ich porcjowanie, serwowanie gościom restauracji, hotelu, imprez zorganizowanych).
10.Czy będzie ponosił Pan ryzyko gospodarcze związane z ww. działaniami?
Odpowiedź: Będzie Pan ponosił ryzyko gospodarcze związane z ww. działaniami.
11.Czy w przypadku osiągania przychodów opodatkowanych różnymi stawkami będzie prowadził Pan ewidencję, zgodnie z art. 12 ust. 3 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne?
Odpowiedź: W przypadku osiągania przez Pana przychodów opodatkowanych różnymi stawkami będzie Pan prowadził ewidencję, zgodnie z art. 12 ust. 3 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.
12.Którego PKWiU dotyczą świadczone przez Pana usługi?
Odpowiedź: W ramach działalności gospodarczej, będącej przedmiotem złożonego wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej, będzie Pan świadczył niniejsze czynności, sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 10.85.11.0 – będzie Pan wytwarzał gotowe posiłki i dania na bazie mięsa, podrobów lub krwi, konsumowane w obiektach najmowanych przez Spółkę (jak to już zostało wskazane w odpowiedzi na pytanie 9).
Ponadto informuje Pan, iż po dokładnej analizie klasyfikacji symboli PKWiU 56.10.11.0 i 56.29.19.0 – świadczone przez Pana usługi nie będą podlegać pod te symbole PKWiU. Będą one dotyczyć działalności Spółki, nie zaś Pana działalności gospodarczej będącej przedmiotem złożonego wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej.
Nadto w uzupełnieniu wniosku z 10 lipca 2025 r. wskazał Pan, że po dokładnej analizie symbolu PKWiU 10.85.11.0 – świadczone przez Pana usługi nie będą podlegać pod ten symbol PKWiU. Prawidłowy symbol PKWiU dla Pana działalności to 56.29.19.0 – Pozostałe usługi gastronomiczne świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę.
Pytanie
Czy Wnioskodawca może zastosować zryczałtowany podatek od przychodów ewidencjonowanych według stawki 3% określonej w art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne od przychodu uzyskanego ze świadczenia usług przygotowania posiłków na rzecz Spółki?
Pana stanowisko w sprawie
Wnioskodawca może zastosować zryczałtowany podatek od przychodów ewidencjonowanych według stawki 3% określonej w art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (t. j. Dz. U. z 2024 r. poz. 776 ze zm. – dalej uRyczałt) od przychodu uzyskanego ze świadczenia usług przygotowania posiłków na rzecz Spółki.
Uzasadnienie
Zgodnie z treścią art. 1 pkt 1 uRyczałt – ustawa reguluje opodatkowanie zryczałtowanym podatkiem dochodowym niektórych przychodów (dochodów) osiąganych przez osoby fizyczne prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą.
Stosownie do treści art. 2 ust. 1 pkt 1 uRyczałt – osoby fizyczne oraz przedsiębiorstwa w spadku osiągające przychody z pozarolniczej działalności gospodarczą mogą opłacać zryczałtowany podatek dochodowy w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
W myśl art. 4 ust. 1 pkt 12 uRyczałt pozarolnicza działalność gospodarcza oznacza pozarolniczą działalność gospodarczą w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym.
Zgodnie z art. 6 ust. 1 uRyczałt – opodatkowaniu ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych podlegają przychody osób fizycznych lub przedsiębiorstw w spadku z pozarolniczej działalności gospodarczej, o których mowa w art. 7a ust. 4 lub art. 14 ustawy o podatku dochodowym, z zastrzeżeniem ust. 1e i 1f, w tym również gdy działalność ta jest prowadzona w formie spółki cywilnej osób fizycznych, spółki cywilnej osób fizycznych i przedsiębiorstwa w spadku lub spółki jawnej osób fizycznych, zwanych dalej „spółką”. Do przychodów przedsiębiorstwa w spadku nie stosuje się przepisu art. 12 ust. 10a.
Stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych zależą od tego, z jakiego rodzaju działalności podatnik uzyskuje przychody, zostały one określone w art. 12 ust. 1 uRyczałt.
Zatem, w myśl art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a uRyczałt – 3,0% przychodów z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%.
Natomiast zgodnie z art. 4 ust. 1 pkt 2 uRyczałt – użyte w ustawie określenie działalność gastronomiczna oznacza usługi związane z przygotowaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów.
Klasyfikacja Wyrobów i Usług zawiera Sekcję I – usługi związane zakwaterowaniem i usługi gastronomiczne, która obejmuje m.in.:
Øusługi gastronomiczne,
Øusługi przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering).
Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował – Usługi związane z wyżywieniem, w grupowaniach:
·56.10.11.0 – Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach.
·56.21 11.0 – Usługi przygotowywania i dostarczania żywności (katering) dla gospodarstw domowych.
·56.21.19.0 – Usługi przygotowywania i dostarczania żywności (katering) dla pozostałych odbiorców zewnętrznych.
·56.29.19.0 – Pozostałe usługi gastronomiczne świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę.
·56.30.10.0 – Usługi przygotowywania i podawania napojów.
Ww. Klasyfikacja Wyrobów i Usług zawiera Sekcję C – produkty przetwórstwa przemysłowego, która obejmuje m.in.: artykuły spożywcze, włączając gotowe posiłki i dania, napoje alkoholowe i bezalkoholowe.
Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 10 sklasyfikował – artykuły spożywcze, w grupowaniu:
-10 85.1 – Gotowe posiłki i dania.
-10 85.11.0 – Gotowe posiłki i dania na bazie mięsa podrobów lub krwi.
Jednocześnie należy wskazać, że grupowanie 10.85 nie obejmuje gotowych posiłków i dań przygotowanych w zakładach gastronomicznych, do bezpośredniego spożycia, sklasyfikowanych w odpowiednich grupowaniach działu 56.
Wnioskodawca będzie działać w charakterze kucharza, lecz w ramach własnej jednoosobowej działalności, świadcząc przy tym usługę na rzecz Spółki (na powierzonym przez nią sprzęcie, produktach oraz w najmowanych przez nią obiektach). Katalog przygotowywanych przez Wnioskodawcę posiłków nie jest katalogiem zamkniętym – zależy od woli i wyboru dokonanego przez gości obiektu (np. parę młodą w ramach przygotowywanych posiłków serwowanych na danym weselu). Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie w następujący sposób: posiłki będą przygotowywane wcześniej – pieczone, chłodzone w komorach szybkiego chłodzenia (komory szokowe), pakowane próżniowo i zamrażane w komorach szokowych. Z przygotowanych przez Wnioskodawcę posiłków będą korzystać pracownicy Spółki (podgrzanie już przygotowanych, zamrożonych produktów, ich porcjowanie, serwowanie gościom restauracji hotelu, imprez zorganizowanych). Czasami w ramach bieżących potrzeb (np. urlop pracownika kuchni zatrudnionego przez Spółkę), Wnioskodawca będzie pomagał pracownikom Spółki w przygotowaniach posiłków, których nie można przygotować wcześniej (np. sałatki) oraz w podgrzewaniu i porcjowaniu przygotowanych przez niego mrożonych posiłków.
Zatem, Wnioskodawca (w ramach prowadzonej przez siebie jednoosobowej działalności gospodarczej) będzie świadczyć usługę przygotowywania posiłków na rzecz Spółki.
Usługi te mieszczą się więc w klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniach 56.10.A, 56.21.Z oraz 10.85, które to zostały wskazane, jako przedmiot działalności Wnioskodawcy.
W związku z powyższą analizą – przychody uzyskiwane przez Wnioskodawcę ze świadczenia usługi przygotowywania posiłków na rzecz Spółki, jako przychody z działalności gastronomicznej – będą mogły zostać opodatkowane 3% stawką ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, określoną w art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a uRyczałt.
Powyższe stanowisko potwierdzają wydane przez DKIS interpretacje indywidualne, wydane w podobnych stanach faktycznych:
-z 29 kwietnia 2024 r., sygn. 0115-KDST2-2.4011.117.2024.2.BM wydana w podobnym stanie faktycznym – „przychody osiągane przez Panią ze świadczenia usług polegających na przygotowywaniu posiłków we własnym lokalu, które są dostarczane do domu klienta, spożywane przez klienta na miejscu w restauracji lub przygotowywane na wynos podlegają opodatkowaniu 3% stawką ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, przewidzianą dla działalności gastronomicznej, określoną w art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, przy założeniu, że spełnia Pani ustawowe warunki przewidziane dla tej formy opodatkowania”;
-z 12 kwietnia 2024 r., sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.100.2024.2.ID – „przychody osiągane przez Pana ze świadczenia usług sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 56.29.19.0 – »Pozostałe usługi gastronomiczne świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę«, mogą być opodatkowane przez Pana 3% stawką ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, określoną art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne”.
Ocena stanowiska
Stanowisko, które przedstawił Pan we wniosku, jest prawidłowe.
Uzasadnienie interpretacji indywidualnej
Na podstawie art. 1 pkt 1 ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (t. j. Dz. U. z 2025 r. poz. 843):
Ustawa reguluje opodatkowanie zryczałtowanym podatkiem dochodowym niektórych przychodów (dochodów) osiąganych przez osoby fizyczne prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą.
Przy czym w myśl art. 4 ust. 1 pkt 12 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:
Pozarolnicza działalność gospodarcza oznacza pozarolniczą działalność gospodarczą w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym.
Według treści art. 5a pkt 6 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t. j. Dz. U. z 2025 r. poz. 163 ze zm.):
Ilekroć w ustawie jest mowa o działalności gospodarczej albo pozarolniczej działalności gospodarczej – oznacza to działalność zarobkową:
a)wytwórczą, budowlaną, handlową, usługową,
b)polegającą na poszukiwaniu, rozpoznawaniu i wydobywaniu kopalin ze złóż,
c)polegającą na wykorzystywaniu rzeczy oraz wartości niematerialnych i prawnych
-prowadzoną we własnym imieniu bez względu na jej rezultat, w sposób zorganizowany i ciągły, z której uzyskane przychody nie są zaliczane do innych przychodów ze źródeł wymienionych w art. 10 ust. 1 pkt 1, 2 i 4-9.
Z kolei, zgodnie z treścią art. 5b ust. 1 tej ustawy:
Za pozarolniczą działalność gospodarczą nie uznaje się czynności, jeżeli łącznie spełnione są następujące warunki:
1)odpowiedzialność wobec osób trzecich za rezultat tych czynności oraz ich wykonywanie, z wyłączeniem odpowiedzialności za popełnienie czynów niedozwolonych, ponosi zlecający wykonanie tych czynności;
2)są one wykonywane pod kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonych przez zlecającego te czynności;
3)wykonujący te czynności nie ponosi ryzyka gospodarczego związanego z prowadzoną działalnością.
Według art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:
Przez działalność usługową należy rozumieć pozarolniczą działalność gospodarczą, której przedmiotem są czynności zaliczone do usług zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług (PKWiU) wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 4 września 2015 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz. U. poz. 1676, z 2017 r., poz. 2453, z 2018 r., poz. 2440, z 2019 r., poz. 2554 oraz z 2020 r., poz. 556), z zastrzeżeniem pkt 2 i 3.
Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług pod pojęciem usług rozumie:
-wszelkie czynności świadczone na rzecz jednostek gospodarczych prowadzących działalność o charakterze produkcyjnym, tzn. usługi dla celów produkcji nietworzące bezpośrednio nowych dóbr materialnych;
-wszelkie czynności świadczone na rzecz jednostek gospodarki narodowej oraz na rzecz ludności, przeznaczone dla celów konsumpcji indywidualnej, zbiorowej i ogólnospołecznej.
Pojęcie usług nie obejmuje czynności związanych z wytwarzaniem wyrobów (włączając półfabrykaty, elementy, części, obróbkę elementów) z materiałów własnych przedsiębiorstwa na zlecenie innych jednostek gospodarki narodowej, przeznaczonych do celów produkcyjnych lub do dalszej odsprzedaży oraz z reguły nie obejmuje wytwarzania wyrobów na indywidualne zamówienie ludności z materiałów własnych wykonawcy.
Zgodnie natomiast z art. 4 ust. 1 pkt 2 ww. ustawy:
Działalność gastronomiczna to usługi związane z przygotowaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów.
Klasyfikacja Wyrobów i Usług zawiera Sekcję I – usługi związane z zakwaterowaniem i usługi gastronomiczne, która obejmuje m.in.:
·usługi gastronomiczne,
·usługi przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering),
·usługi stołówkowe,
·usługi przygotowywania i podawania napojów.
Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 – Usługi związane z wyżywieniem wymienił:
·56.10. Usługi restauracji i pozostałych placówek gastronomicznych,
·56.21. Usługi przygotowywania i dostarczania żywności (katering) dla odbiorców zewnętrznych,
·56.29. Pozostałe usługi gastronomiczne,
·56.30. Usługi przygotowywania i podawania napojów.
Jak stanowi art. 6 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:
Opodatkowaniu ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych podlegają przychody osób fizycznych lub przedsiębiorstw w spadku z pozarolniczej działalności gospodarczej, o których mowa w art. 7a ust. 4 lub art. 14 ustawy o podatku dochodowym, z zastrzeżeniem ust. 1e i 1f, w tym również gdy działalność ta jest prowadzona w formie spółki cywilnej osób fizycznych, spółki cywilnej osób fizycznych i przedsiębiorstwa w spadku lub spółki jawnej osób fizycznych, zwanych dalej „spółką”. Do przychodów przedsiębiorstwa w spadku nie stosuje się przepisu art. 12 ust. 10a.
W myśl art. 6 ust. 4 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:
Podatnicy opłacają w roku podatkowym ryczałt od przychodów ewidencjonowanych z działalności wymienionej w ust. 1, jeżeli:
1)w roku poprzedzającym rok podatkowy:
a)uzyskali przychody z tej działalności, prowadzonej wyłącznie samodzielnie, w wysokości nieprzekraczającej 2 000 000 euro, lub
b)uzyskali przychody wyłącznie z działalności prowadzonej w formie spółki, a suma przychodów wspólników spółki z tej działalności nie przekroczyła kwoty 2 000 000 euro,
2)rozpoczną wykonywanie działalności w roku podatkowym i nie korzystają z opodatkowania w formie karty podatkowej – bez względu na wysokość przychodów.
Możliwość opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych uzależniona jest między innymi od niespełnienia przesłanek negatywnych określonych w art. 8 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.
Według ww. przepisu:
1.Opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, z zastrzeżeniem art. 6 ust. 1b, nie stosuje się do podatników:
1)opłacających podatek w formie karty podatkowej na zasadach określonych w rozdziale 3;
2)korzystających, na podstawie odrębnych przepisów, z okresowego zwolnienia od podatku dochodowego;
3)osiągających w całości lub w części przychody z tytułu:
a)prowadzenia aptek,
b)(uchylona)
c)działalności w zakresie kupna i sprzedaży wartości dewizowych,
d)(uchylona)
e)(uchylona)
f)działalności w zakresie handlu częściami i akcesoriami do pojazdów mechanicznych;
4)wytwarzających wyroby opodatkowane podatkiem akcyzowym, na podstawie odrębnych przepisów, z wyjątkiem wytwarzania energii elektrycznej z odnawialnych źródeł energii;
5)podejmujących wykonywanie działalności w roku podatkowym po zmianie działalności wykonywanej:
a)samodzielnie na działalność prowadzoną w formie spółki z małżonkiem,
b)w formie spółki z małżonkiem na działalność prowadzoną samodzielnie przez jednego lub każdego z małżonków,
c)samodzielnie przez małżonka na działalność prowadzoną samodzielnie przez drugiego małżonka
-jeżeli małżonek lub małżonkowie przed zmianą opłacali z tytułu prowadzenia tej działalności podatek dochodowy na ogólnych zasadach.
6)(uchylony)
2.Jeżeli podatnik prowadzący działalność samodzielnie lub w formie spółki, który wybrał opodatkowanie w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, uzyska z tej działalności przychody ze sprzedaży towarów handlowych lub wyrobów lub ze świadczenia usług na rzecz byłego lub obecnego pracodawcy, odpowiadających czynnościom, które podatnik lub co najmniej jeden ze wspólników:
1)wykonywał w roku poprzedzającym rok podatkowy lub
2)wykonywał lub wykonuje w roku podatkowym
-w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy, podatnik ten traci w roku podatkowym prawo do opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych i, poczynając od dnia uzyskania tego przychodu do końca roku podatkowego, opłaca podatek dochodowy na ogólnych zasadach.
3.Jeżeli podatnik w roku poprzedzającym rok podatkowy nie uzyskał przychodu z działalności, o której mowa w ust. 1 pkt 3 i 4, traci w roku podatkowym prawo do opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych z dniem uzyskania przychodów z tych rodzajów działalności i od tego dnia opłaca podatek dochodowy na ogólnych zasadach.
Kolejnym warunkiem skorzystania ze zryczałtowanej formy opodatkowania jest złożenie oświadczenia o wyborze opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
Zgodnie z art. 9 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:
Sporządzone na piśmie oświadczenie o wyborze opodatkowania przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych na dany rok podatkowy podatnik składa naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu według miejsca zamieszkania podatnika, a w przypadku przedsiębiorstwa w spadku – według ostatniego miejsca zamieszkania zmarłego przedsiębiorcy, do 20. dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym osiągnął pierwszy przychód z tego tytułu w roku podatkowym, albo do końca roku podatkowego, jeżeli pierwszy taki przychód osiągnął w grudniu roku podatkowego.
Wysokość stawek ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych została przez ustawodawcę ustalona w art. 12 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.
Zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 5 lit. a ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:
Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 8,5% przychodów z działalności usługowej, w tym przychodów z działalności gastronomicznej w zakresie sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%, z zastrzeżeniem pkt 1-4 oraz 6-8.
Stosownie natomiast do treści art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a ww. ustawy:
Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 3% przychodów z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%.
Ponadto zauważyć należy, że możliwość opłacania oraz wysokość stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych uzyskanych w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą zależy wyłącznie od faktycznego rodzaju świadczonych w ramach tej działalności usług. Zatem konieczne jest każdorazowe przypisanie rodzaju wykonywanych czynności do określonego grupowania PKWiU. Przy czym klasyfikacji tej do określonego symbolu PKWiU dokonuje sam podatnik.
Na podstawie art. 12 ust. 3 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:
Jeżeli podatnik obowiązany do prowadzenia ewidencji przychodów prowadzi działalność, z której przychody są opodatkowane różnymi stawkami określonymi w ust. 1, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych ustala się według stawki właściwej dla przychodów z każdego rodzaju działalności, pod warunkiem, że ewidencja przychodów jest prowadzona w sposób umożliwiający określenie przychodów z każdego rodzaju działalności. W przypadku gdy podatnik, o którym mowa w zdaniu poprzednim, nie prowadzi ewidencji w sposób zapewniający ustalenie przychodów dla każdego rodzaju działalności, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 8,5% przychodów, z tym że w przypadku osiągania również przychodów, o których mowa w:
1) ust. 1 pkt 1, ryczałt wynosi 17%;
2) ust. 1 pkt 2, ryczałt wynosi 15%;
2a) ust. 1 pkt 2a, ryczałt wynosi 14%;
2b) ust. 1 pkt 2b, ryczałt wynosi 12%;
3) ust. 1 pkt 3, ryczałt wynosi 10%;
4) ust. 1 pkt 4, ryczałt wynosi 12,5%.
W sytuacji prowadzenia działalności gospodarczej opodatkowanej zryczałtowanym podatkiem dochodowym wg różnych stawek, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych na podstawie prowadzonej ewidencji przychodów ustala się według stawki właściwej dla przychodów z każdego rodzaju działalności, pod warunkiem że ewidencja przychodów jest prowadzona w sposób umożliwiający określenie przychodów z każdego rodzaju działalności.
Z informacji przedstawionych we wniosku wynika, że jest Pan osobą fizyczną prowadzącą w Polsce jednoosobową działalność gospodarczą pod nazwą (…). Jest Pan czynnym podatnikiem podatku od towarów i usług. W latach ubiegłych oraz obecnie korzysta Pan z formy opodatkowania jaką jest podatek liniowy. Chce Pan dokonać zmiany tej formy opodatkowania poprzez wybranie opodatkowania Pana przychodów przy zastosowaniu zryczałtowanego podatku od przychodów ewidencjonowanych. W uzupełnieniach wniosku doprecyzował Pan, że 19 lutego 2025 r. dokonał Pan zmiany formy opodatkowania z podatku liniowego na zryczałtowany podatek dochodowy od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Zatem, podlega Pan opodatkowaniu tym podatkiem od 1 stycznia 2025 r. Oświadczenie o wyborze ww. formy opodatkowania zostało złożone właściwemu Naczelnikowi Urzędu Skarbowego w ustawowym terminie. W ramach wykonywanej przez Pana działalności gospodarczej prowadził Pan działalność gastronomiczną – w dwóch obiektach. Obiekty te są środkami trwałymi ujętymi w prowadzonej przez Pana jednoosobowej działalności gospodarczej. Obiekty, o których mowa, są obiektami służącymi w części organizacji imprez zorganizowanych, np. wesel, chrzcin, komunii (w dni, w których nie odbywa się żadna impreza w tej części obiektów znajduje się restauracja). W pozostałej części służą jako pokoje hotelowe dla gości weselnych oraz innych osób, którzy wyrażają chęć skorzystania z noclegu. Obiekty, o których mowa wyżej, wynajął Pan Spółce, celem prowadzenia przez nią działalności gospodarczej. W ramach Pana jednoosobowej działalności gospodarczej, bez zawierania ze Spółką żadnej umowy na zatrudnienie, korzystając z pomieszczeń wynajmowanych Spółce (znajdujących się w wynajmowanych obiektach), towaru zakupionego przez Spółkę oraz sprzętu Spółki – będzie Pan przygotowywał posiłki – na zlecenie Spółki. Będzie Pan działać w charakterze kucharza, lecz w ramach własnej jednoosobowej działalności, świadcząc przy tym usługę na rzecz Spółki (na powierzonym przez nią sprzęcie, produktach oraz w najmowanych przez nią obiektach). Katalog przygotowywanych przez Pana posiłków nie jest katalogiem zamkniętym – zależy od woli i – wyboru dokonanego przez gości obiektu (np. parę młodą w ramach przygotowywanych posiłków serwowanych na danym weselu). Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie na takich samych zasadach, jak odbywało się to przed wynajęciem Spółce obiektów – tj. posiłki będą przygotowywane wcześniej – będą pieczone, chłodzone w komorach szybkiego chłodzenia (komory szokowe), pakowane próżniowo i zamrażane w komorach szokowych. Z przygotowanych przez Pana posiłków będą korzystać pracownicy Spółki (podgrzanie już przygotowanych, zamrożonych produktów, ich porcjowanie, serwowanie gościom restauracji, hotelu, imprez zorganizowanych). Czasami w ramach bieżących potrzeb (np. urlop pracownika kuchni zatrudnionego przez Spółkę), będzie Pan pomagał pracownikom Spółki w przygotowaniach posiłków, których nie można przygotować wcześniej (np. sałatki) oraz w podgrzewaniu i porcjowaniu przygotowanych przez Pana mrożonych posiłków. Wytworzone przez Pana gotowe posiłki i dania będą konsumowane na miejscu, tj. w obiektach najmowanych przez Spółkę. Nie będzie Pan dokonywał sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%. Zatem to Spółka będzie świadczyć usługę gastronomiczną dla konsumentów, a Pan (w ramach prowadzonej przez siebie jednoosobowej działalności gospodarczej) będzie świadczyć usługę przygotowywania posiłków na rzecz Spółki. Prawidłowy symbol dla Pana działalności to PKWiU 56.29.19.0 „Pozostałe usługi gastronomiczne świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę”. Nadmienia Pan również, że zarówno w 2022 r., jak i 2023 r. uzyskał Pan przychód z wykonywanej przez siebie działalności gospodarczej, prowadzonej wyłącznie samodzielnie, w wysokości nieprzekraczającej 2 000 000 euro. Działalność, o której mowa we wniosku nie będzie działalnością usługową w myśl art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, będzie natomiast działalnością gastronomiczną w myśl art. 4 ust. 1 pkt 2 ww. ustawy. W odniesieniu do prowadzonej przez Pana działalności gospodarczej nie wystąpią negatywne przesłanki wynikające z art. 8 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Będzie Pan ponosił wobec Spółki odpowiedzialność za rezultat i wykonywanie czynności podejmowanych w ramach prowadzonej działalności gospodarczej – z wyłączeniem odpowiedzialności za popełnienie czynów zabronionych. Wykonywane przez Pana czynności będą wykonywane pod Pana nadzorem, w miejscu i czasie każdorazowo ustalonym ze Spółką. Oprócz wskazanej działalności gospodarczej uzyskuje Pan inne dochody podlegające opodatkowaniu, tj. najem prywatny. Wszystkie powyższe przychody od 1 stycznia 2025 r. są opodatkowane ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych, według stawki 8,5%. Będzie Pan ponosił ryzyko gospodarcze związane z ww. działaniami. W przypadku osiągania przez Pana przychodów opodatkowanych różnymi stawkami będzie Pan prowadził ewidencję, zgodnie z art. 12 ust. 3 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.
Mając na uwadze przedstawiony we wniosku i uzupełnieniach opis sprawy oraz powołane przepisy stwierdzam, że skoro będzie prowadził Pan działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług przygotowywania posiłków na rzecz Spółki, a więc działalność gastronomiczną zdefiniowaną w art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, to przychody, które będzie Pan osiągał ze świadczenia tych usług, będą podlegały opodatkowaniu 3% stawką ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, przewidzianą dla działalności gastronomicznej, określoną w art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, jeśli faktycznie – jak Pan wskazał – świadczone usługi nie będą obejmowały sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%.
Stawka ta będzie miała zastosowanie wyłącznie, jeśli spełnione będą warunki do zastosowania tej formy opodatkowania, o których mowa w cytowanych przepisach o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.
Dodatkowe informacje
Informacja o zakresie rozstrzygnięcia
Interpretacja dotyczy zdarzenia przyszłego przedstawionego przez Pana i stanu prawnego obowiązującego w dniu wydania interpretacji.
Interpretacja została wydana przy założeniu, że poprawnie zakwalifikował Pan świadczone usługi do odpowiedniego klasyfikowania PKWiU. Interpretacja nie rozstrzyga o prawidłowości tej klasyfikacji (zasady formalnego przyporządkowania towaru lub usługi do grupowania statystycznego nie są przepisami prawa podatkowego).
W odniesieniu do powołanych przez Pana interpretacji wskazuję, że rozstrzygnięcia w nich zawarte dotyczą tylko konkretnych, indywidualnych spraw i nie mają zastosowania ani konsekwencji wiążących w odniesieniu do żadnego innego zaistniałego stanu faktycznego czy też zdarzenia przyszłego.
Pouczenie o funkcji ochronnej interpretacji
·Funkcję ochronną interpretacji indywidualnych określają przepisy art. 14k-14nb ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2025 r. poz. 111 ze zm.). Interpretacja będzie mogła pełnić funkcję ochronną, jeśli: Pana sytuacja będzie zgodna (tożsama) z opisem zdarzenia przyszłego i zastosuje się Pan do interpretacji.
·Zgodnie z art. 14na § 1 Ordynacji podatkowej:
Przepisów art. 14k-14n Ordynacji podatkowej nie stosuje się, jeśli stan faktyczny lub zdarzenie przyszłe będące przedmiotem interpretacji indywidualnej jest elementem czynności, które są przedmiotem decyzji wydanej:
1)z zastosowaniem art. 119a;
2)w związku z wystąpieniem nadużycia prawa, o którym mowa w art. 5 ust. 5 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług;
3)z zastosowaniem środków ograniczających umowne korzyści.
·Zgodnie z art. 14na § 2 Ordynacji podatkowej:
Przepisów art. 14k-14n nie stosuje się, jeżeli korzyść podatkowa, stwierdzona w decyzjach wymienionych w § 1, jest skutkiem zastosowania się do utrwalonej praktyki interpretacyjnej, interpretacji ogólnej lub objaśnień podatkowych.
Pouczenie o prawie do wniesienia skargi na interpretację
Ma Pan prawo do zaskarżenia tej interpretacji indywidualnej do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Zasady zaskarżania interpretacji indywidualnych reguluje ustawa z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (t. j. Dz. U. z 2024 r. poz. 935 ze zm.; dalej jako „PPSA”).
Skargę do Sądu wnosi się za pośrednictwem Dyrektora KIS (art. 54 § 1 PPSA). Skargę należy wnieść w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia interpretacji indywidualnej (art. 53 § 1 PPSA):
·w formie papierowej, w dwóch egzemplarzach (oryginał i odpis) na adres: Krajowa Informacja Skarbowa, ul. Warszawska 5, 43-300 Bielsko-Biała (art. 47 § 1 PPSA), albo
·w formie dokumentu elektronicznego, w jednym egzemplarzu (bez odpisu), na adres Elektronicznej Skrzynki Podawczej Krajowej Informacji Skarbowej na platformie ePUAP: /KIS/SkrytkaESP (art. 47 § 3 i art. 54 § 1a PPSA).
Skarga na interpretację indywidualną może opierać się wyłącznie na zarzucie naruszenia przepisów postępowania, dopuszczeniu się błędu wykładni lub niewłaściwej oceny co do zastosowania przepisu prawa materialnego. Sąd jest związany zarzutami skargi oraz powołaną podstawą prawną (art. 57a PPSA).
Podstawa prawna dla wydania interpretacji
Podstawą prawną dla wydania tej interpretacji jest art. 13 § 2a oraz art. 14b § 1 Ordynacji podatkowej.
