Zgodnie z art. 146 ust. 1 pkt. 2 lit. c ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. 54 poz. 535) do dnia 31 grudnia 2007 r. s... - Interpretacja - PP-443/54/2004

ShutterStock
Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego z dnia 03.09.2004, sygn. PP-443/54/2004, Urząd Skarbowy w Łukowie

Temat interpretacji

Pytanie podatnika

Zgodnie z art. 146 ust. 1 pkt. 2 lit. c ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. 54 poz. 535) do dnia 31 grudnia 2007 r. stosuje się stawkę w wysokości 7 % w odniesieniu do usług gastronomicznych, z wyłączeniem:

- sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2 % oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5 %,

- sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22 %.

Mając na uwadze, iż cytowany przepis ma zastosowanie do usług gastronomicznych, a nie do sprzedaży detalicznej towarów, powyższe wyłączenie ma zastosowanie:

do wszystkich towarów opodatkowanych stawką 22% sprzedawanych w stanie nieprzetworzonym np. batoników, czekolady lub innych wyrobów cukierniczych w trwałych fabrycznych opakowaniach, czyli towarów handlowych dla których o stawce podatku nie decyduje miejsce ich sprzedaży,

pozostałych towarów, które nie są wprost wymienione w tym przepisie, opodatkowanych stawką 22%, sprzedawanych w stanie przetworzonym, a które jednocześnie pozwalają na bezpośrednią identyfikację danego wyrobu z produktem (produktami) wyjściowym (wyjściowymi).

Jednocześnie zakupy towarów opodatkowanych stawką podstawową, będące surowcami do przygotowywanych posiłków, takie jak przyprawy, sól, ocet, musztarda, itp. podlegające przetworzeniu w procesie przygotowania posiłków serwowanych w ramach świadczonych usług gastronomicznych, winny być wkalkulowane w cenę usług gastronomicznych, tj. posiłków opodatkowanych stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7%.

W związku z powyższym przy świadczeniu przez Stronę usług gastronomicznych w opinii Naczelnika Urzędu Skarbowego w Łukowie:

sprzedaż herbaty z cytryną bądź kawy z cukrem winno być opodatkowane stawka podatku VAT w wysokości 22% z racji wyłączenia w art. 146 ust. 1 pkt. 2 lit. c cyt. ustawy sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami),

sprzedaż na zamówienie klienta hamburgera, do przygotowania którego wykorzystywane będą tylko składniki zakupione ze stawką 3% i 7% opodatkowana będzie stawką podatku VAT w wysokości 7% gdyż jest to sprzedaż usługi gastronomicznej, dla której ustawodawca nie przewidział wyłączeń z tej stawki podatku VAT,

sprzedaż na zamówienie klienta posiłku w skład, którego wchodzą składniki zakupione ze stawką 22%, np. fasolki po bretońsku do której przyrządzenia wykorzystywane będą zakupione przez Stronę składniki opodatkowane stawką podatku VAT w wysokości 22% (np. przyprawy) opodatkowana będzie stawką podatku VAT w wysokości 7% gdyż jest to sprzedaż usługi gastronomicznej, dla której ustawodawca nie przewidział wyłączeń z tej stawki podatku VAT; jednocześnie sprzedaż takiej usługi winna być wykazana na paragonie fiskalnym bądź fakturze sprzedaży jako sprzedaż usługi, bez wyodrębniania poszczególnych składników jakie znajdują się w serwowanym posiłku.

W związku z wnioskiem Strony dotyczącym wskazanie stosownego przykładu sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%, o których mowa w art. 146 ust. 1 pkt. 2 lit. c cyt. ustawy, informuję, iż takim towarem mogą być sprzedawane klientom Strony słodycze (np. czekolada), kupowane przez Stronę od dostawcy ze stawką podatku VAT w wysokości 22%. Sprzedaż takiego towaru jest bowiem bezpośrednio identyfikowalna z produktem wyjściowym (zakupionym ze stawką 22%).

Urząd Skarbowy w Łukowie