Stan faktyczny: - Interpretacja - PI/005-637/04/CIP/01

ShutterStock

Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego z dnia 06.07.2004, sygn. PI/005-637/04/CIP/01, Izba Skarbowa w Gdańsku

Temat interpretacji

Pytanie podatnika

Stan faktyczny:

Podatnik prowadzi działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych. Z Miejskim Ośrodkiem Opieki Społecznej zawarł umowę na dożywianie dzieci i osób specjalnej troski. Z umowy wynika stawka żywieniowa. Na koniec każdego miesiąca podatnik wystawia fakturę w której wyszczególnia ilość wydanych obiadów pomnożoną przez stawkę zawartą w umowie.

Ocena prawna stanu faktycznego:

Zgodnie z art. 41 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. Nr 54, poz. 535) stawka podatku wynosi 22% z zastrzeżeniem ust.2-12, art.83, art119 ust.7, art.120 ust.2 i 3, art.122 i art.129 ust.1.

Na podstawie delegacji zawartej w art. 41 Minister właściwy do spraw finansów publicznych wydał rozporządzenie z dnia 27 kwietnia 2004r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz.U. Nr 97, poz. 970) w którym w §40 postanowił, że w okresie do 31 grudnia 2007r. obniżoną do wysokości 7% stawkę podatku stosuje się do usług związanych z podawaniem napojów (PKWiU ex 55.5) oraz usług stołówkowych i usług dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU ex 55.5) z wyłączeniem:

  1. sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość przekracza 0,5%,
  2. sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%.

Wynika z powyższego, że wykonywane przez Podatnika usługi dożywiania dzieci i osób specjalnej troski jeżeli zaliczone są do usług stołówkowych i usług dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU ex. 55.5) będą opodatkowane stawką 7%.

W podatku od towarów i usług sprawa klasyfikacji jest szczególnie eksponowana, bowiem z symbolami PKWiU wiąże się określona stawka podatkowa albo zwolnienie. Przy stosowaniu stawek podatkowych w podatku od towarów i usług niezbędna jest znajomość grupowań statystycznych.

Zaliczenie określonego wyrobu (usługi) do właściwego grupowania PKW i U należy do obowiązków producenta (usługodawcy).

W przypadku trudności w ustaleniu właściwego grupowania dla świadczonej usługi, podatnik może zwrócić się o pomoc do urzędu statystycznego. Od 01.01.2003r. właściwym dla całej Polski jest Ośrodek Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego w Łodzi.

Odnośnie art. 29 ustawy z dnia 11 marca 2004r. należy wyjaśnić, iż podstawą opodatkowania jest obrót z zastrzeżeniem ust. 2-22, art. 30-32, art.119 oraz art.120 ust.4. Obrotem jest kwota należna z tytułu sprzedaży, pomniejszona o kwotę należnego podatku. Kwota należna obejmuje całość świadczenia należnego od nabywcy. Obrotem jest także otrzymana dotacja , subwencja i inna dopłata o podobnym charakterze związana z dostawą lub świadczeniem usług.

Wobec powyższego, cała należność za wydane obiady podlega opodatkowaniu stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7%.

Izba Skarbowa w Gdańsku