POSTANOWIENIE - Interpretacja - 1472/RPP1/443-536/06/DMJ

ShutterStock

Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 25.08.2006, sygn. 1472/RPP1/443-536/06/DMJ, Drugi Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie

Temat interpretacji

Pytanie podatnika

POSTANOWIENIE


W odpowiedzi na zapytanie sformułowane we wniosku z dnia 16 sierpnia 2006 r. (data wpływu do tutejszego Urzędu 16 sierpnia 2006 r.) dotyczące stosowania przepisów ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2004 r., Nr 54, poz. 535 z późn. zm.), działając w trybie art. 14a § 4 w związku z art. 14a § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (tekst jedn. Dz. U. z 2005 r., Nr 8, poz. 60 z późn. zm.), Naczelnik Drugiego Mazowieckiego Urzędu Skarbowego w Warszawie


postanawia


uznać stanowisko Podatnika za prawidłowe.


UZASADNIENIE


Spółka jest producentem pieczywa chrupkiego opiekanego. Wyrób ten w swoim składzie zawiera mąkę pszenną, tłuszcz, sól oraz drożdże, przy czym ilość surowców innych niż mąka nie przekracza 40% w stosunku do masy mąki. Proces wytwarzania pieczywa chrupkiego przebiega wg następującego schematu: przygotowanie ciasta- formowanie bochenków (paluchów)- krojenie bochenków- dojrzewanie bochenków- opiekanie bochenków- aromatyzowanie bochenków- pakowanie. W celu odpowiedniej klasyfikacji wyrobu Spółka zwróciła się z prośbą o wydanie stosownej opinii do Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej. Po uzyskaniu opinii Instytutu, który zaliczył wyrób do pieczywa chrupkiego Spółka zwróciła się do Ośrodka Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego w Łodzi z wnioskiem o wydanie opinii w sprawie prawidłowej klasyfikacji pieczywa chrupkiego. Urząd Statystyczny zaklasyfikował wyrób do grupowania PKWiU 15.82.11-30.00- Chleb chrupki, jednocześnie podając, iż dla celu podatku VAT nadal stosuje się rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (Dz. U. z 1997 r. Nr 42, poz. 264 z późn. zm.). W świetle tego rozporządzenia wyrób produkowany przez Spółkę został zaklasyfikowany przez Urząd Statystyczny do grupowania PKWiU 15.82.11-30.00- Chleb chrupki. Mając to na uwadze Wnioskodawca na podstawie art. 41 ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 z późn. zm.) określił, iż stawka podatku VAT na przedmiotowy wyrób powinna wynosić 7%. Spółka zwraca się o potwierdzenie swojego stanowiska.

Biorąc pod uwagę powyższe Naczelnik Drugiego Mazowieckiego Urzędu Skarbowego stwierdza co następuje:

Zgodnie z art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2004 r., Nr 54, poz. 535z późn. zm.) opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług podlegają:

1)odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju;

2)eksport towarów;

3)import towarów;

4)wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów za wynagrodzeniem na terytorium kraju;

5)wewnątrzwspólnotowa dostawa towarów.

Stawka podatku od towarów i usług, zgodnie z art. 41 ust. 1 cytowanej ustawy, wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2- 12, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1. W myśl art. 41 ust. 2 ww. ustawy dla towarów i usług, wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.

Zgodnie z treścią Komunikatu Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 24 stycznia 2005 r. w sprawie trybu udzielania informacji dotyczących standardów klasyfikacyjnych (Dz. Urz. GUS z 2005 r. Nr 1, poz. 11) zasadą jest, że zainteresowany podmiot sam klasyfikuje swoje produkty (wyroby i usługi), towary według zasad określonych w poszczególnych klasyfikacjach i nomenklaturach, wprowadzonych rozporządzeniami Rady Ministrów lub stosowanych bezpośrednio na podstawie przepisów Wspólnoty Europejskiej. Dopiero w przypadku trudności w ustaleniu właściwego grupowania zainteresowany podmiot może zwrócić się z wnioskiem do Urzędu Statystycznego w Łodzi, który udziela informacji w zakresie stosowania standardów klasyfikacyjnych.

W przedmiotowej sprawie Spółka zwróciła się z zapytaniem do Ośrodka Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego w Łodzi, który zaklasyfikował przedmiotowy wyrób do grupowania PKWiU 15.82.11-30.00- "Chleb chrupki". Należy jednakże podkreślić, że zgodnie z § 2 pkt 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 6 kwietnia 2004 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (Dz. U. Nr 89, poz. 844 ze zm.), do celów podatku od towarów i usług do dnia 31 grudnia 2006 r. stosuje się Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU), stanowiącą załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997 r. (Dz. U. Nr 42, poz. 264 ze zm.). Powyższe znajduje również potwierdzenie w art. 41 ust. 14 ustawy o VAT, zgodnie z którym w zakresie klasyfikacji dla potrzeb podatkowych obowiązują klasyfikacje na dzień wejścia w życie ustawy. W związku z tym do dnia 31 grudnia 2006 r. dla celów podatkowych grupowaniem właściwym dla przedmiotowego towaru jest PKWiU 15.82.11-30.00- "Chleb chrupki".

Towar o takim grupowaniu został umieszczony w pozycji nr 25a załącznika Nr 3 do ustawy o podatku od towarów i usług- wykaz towarów i usług, opodatkowanych stawką podatku w wysokości 7%. Zatem stawka na pieczywo chrupkie opiekane produkowane przez Wnioskodawcę wynosi 7%.

Z tych względów postanowiono jak na wstępie.

Drugi Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie