POSTANOWIENIE - Interpretacja - 1472/RPP1/443-367/06/JD

ShutterStock
Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 29.06.2006, sygn. 1472/RPP1/443-367/06/JD, Drugi Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie

Temat interpretacji

Pytanie podatnika

POSTANOWIENIE


Na podstawie art. 14a § 4 w związku z art. 14a § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) Naczelnik Drugiego Mazowieckiego Urzędu Skarbowego w Warszawie w związku z wnioskiem Spółki z dnia 10 kwietnia 2006 r. (data wpływu do tutejszego Urzędu 14 kwietnia 2006 r.) uzupełnionym 18 kwietnia 2006 r. i 8 maja 2006 r., w sprawie udzielenia pisemnej interpretacji co do sposobu i zakresu zastosowania przepisów prawa podatkowego


postanawia


uznać stanowisko Podatnika za nieprawidłowe.


UZASADNIENIE


Spółka zajmuje się sprowadzaniem z Francji ziół, w tym majeranku i estragonu. Następnie sprzedaje przedmiotowe zioła na rynku krajowym ze stawką 22%, zgodnie z grupowaniem PKWiU 15.87.20-10.90- "Przyprawy i mieszanki przypraw pozostałe gdzie indziej nie wymienione". Jeden z kontrahentów Spółki zakwestionował stawkę 22% na majeranek i estragon opierając się na interpretacji Departamentu Koordynacji i Organizacji Głównego Urzędu Statystycznego w Warszawie, który zakwalifikował ww. zioła do grupowania PKWiU 15.33.13-90.90- "Warzywa suszone pozostałe, gdzie indziej niesklasyfikowane". W związku z powyższymi rozbieżnościami Wnioskodawca zwrócił się z zapytaniem do Urzędu Statystycznego w Łodzi, który poinformował, iż suszone zioła: majeranek i estragon mieszczą się w grupowaniu PKWiU 15.33.13-90.90- "Warzywa suszone pozostałe, gdzie indziej niesklasyfikowane", natomiast estragon świeży zalicza się do grupowania PKWiU 01.12.13-00.99- "Warzywa oraz grzyby pozostałe, osobno niewymienione". Spółka nie zgadza się z powyższą opinią twierdząc, iż majeranek i estragon to przyprawy, w związku z tym należy zakwalifikować je do grupowania PKWiU 15.87.20-10.90- "Przyprawy i mieszanki przypraw pozostałe, gdzie indziej nie wymienione" i opodatkować stawką podstawową podatku od towarów i usług 22%.

Naczelnik Drugiego Mazowieckiego Urzędu Skarbowego w Warszawie po zapoznaniu się z przedstawionym we wniosku stanem faktycznym stwierdza co następuje:

Zgodnie z art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2004 r., Nr 54, poz. 535z późn. zm.) opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług podlegają:

1)odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju;

2)eksport towarów;

3)import towarów;

4)wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów za wynagrodzeniem na terytorium kraju;

5)wewnątrzwspólnotowa dostawa towarów.

Stawka podatku od towarów i usług, zgodnie z art. 41 ust. 1 cytowanej ustawy, wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2- 12, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1. W myśl art. 41 ust. 2 w/w ustawy dla towarów i usług, wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.

W celu poprawnego ustalenia wysokości stawki podatku od towarów i usług, należy podać klasyfikację wyrobu lub usługi. Naczelnik Urzędu Skarbowego nie jest organem właściwym do statystycznego kwalifikowania działalności. Urzędem właściwym do zaklasyfikowania towaru lub usługi pod odpowiedni symbol PKWiU jest Ośrodek Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego w Łodzi. Spółka powołuje się na pismo Urzędu Statystycznego w Łodzi, w którym suszone zioła: estragon i majeranek zaklasyfikowano do grupowania PKWiU 15.33.13-90.90- "Warzywa suszone pozostałe, gdzie indziej niesklasyfikowane", natomiast estragon świeży został zaklasyfikowany do grupowania PKWiU 01.12.13-00.99- "Warzywa oraz grzyby pozostałe, osobno niewymienione".

W pozycji nr 20 załącznika nr 3 do ustawy o podatku od towarów i usług znajdują się towary o grupowaniu PKWiU ex 15.3- "Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem:

1)produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%,

2)usług związanych z przetwórstwem i konserwowaniem warzyw i owoców."

Ponieważ symbol PKWiU poprzedzony jest znakiem "ex" stawka podatku od towarów i usług dotyczy tylko danego wyrobu z grupowania. Jednocześnie należy zauważyć, iż wyłączenie nie obejmuje grupowania PKWiU 15.33.13-90.90- "Warzywa suszone pozostałe, gdzie indziej niesklasyfikowane" tym samym suszone zioła: majeranek i estragon opodatkowane są stawką preferencyjną 7%.

Odnośnie świeżego estragonu o grupowaniu PKWiU 01.12.13-00.99- "Warzywa oraz grzyby pozostałe, osobno niewymienione" należy zauważyć, iż towary o grupowaniu PKWiU 01.12- "Warzywa, specjalne rośliny ogrodnicze; produkty szkółkarskie" wymienione zostały w poz. nr 2 załącznika nr 3 do ustawy o podatku od towarów i usług zawierającego wykaz towarów i usług opodatkowanych stawką podatku w wysokości 7%. Jednocześnie towary o tym samym grupowaniu PKWiU zostały wymienione w poz. nr 2 załącznika nr 6 do ustawy zawierającym wykaz towarów i usług opodatkowanych stawką podatku w wysokości 3%. Zgodnie z art. 146 ust. 1 pkt 1 cytowanej ustawy, w okresie od dnia przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej do dnia 30 kwietnia 2008 r. stosuje się stawkę w wysokości 3% w odniesieniu do czynności, o których mowa w art. 5, których przedmiotem są towary i usługi wymienione w załączniku nr 6 do ustawy, z wyłączeniem wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów i eksportu towarów. Zatem stawka podatku od towarów i usług na świeży estragon do dnia 30 kwietnia 2008 r. wynosi 3%.

Reasumując, Naczelnik Drugiego Mazowieckiego Urzędu Skarbowego w Warszawie postanowił jak w sentencji.

Drugi Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie