
Temat interpretacji
Dnia 7 marca 2006r. podatnik złożyła wniosek - w trybie art. 14 a §1 Ordynacji podatkowej - o udzielenie pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu stosowania przepisów ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług w sprawie dotyczącej wysokości stawek podatku VAT w przypadku sprzedaży wyrobów piekarniczych i ciastkarskich świeżych oraz wyrobów o przedłużonym terminie spożycia.
Według przedstawionego we wniosku stanu faktycznego, wnioskodawca prowadząc piekarnię zamierza wprowadzić na rynek polski wyrób pochodzący z Francji - Ciasto Chioise z kremem Patissiere, produkt określony przez producenta jako o przedłużonej trwałości o symbolu PKWiU 15.82.12-55.29.
W przedmiotowym wniosku podatnik, w oparciu o opinię Urzędu Statystycznego, przedstawił swoje stanowisko w sprawie, zgodnie z którym w/w produkt należy opodatkować 22% stawką VAT.
Stanowisko wnioskodawcy w niniejszej kwestii należy uznać za prawidłowe.
Zgodnie z zapisem art. 41 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.) stawka tego podatku wynosi 22%. Jednocześnie w ust. 2 powołanego art. 41 ustawodawca określił, iż dla towarów i usług, wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7% z zastrzeżeniem ust. 12 i art.114 ust.1.
Ciasto Chioise z kremem Patissiere, produkt określony przez producenta jako o przedłużonej trwałości, jak wynika z pisma Urzędu Statystycznego w Łodzi nr OK-5672/KW-7552/2005 z dnia 17.01.2006r. zakwalifikowane jest wg PKWiU do grupy 15.82.12-55.29. Będące przedmiotem zapytania Ciasto Chioise z kremem Patissiere, nie mieści się pod żadną pozycją w tabeli stanowiącej załącznik nr 3 do cytowanej ustawy, a zatem produkt ten będzie opodatkowany stawką podstawową podatku w wysokości 22%.
Niniejsze postanowienie wydano na podstawie stanu faktycznego przedstawionego przez wnioskodawcę i w oparciu o stan prawny obowiązujący na dzień złożenia pisemnego zapytania przez podatnika.
