
Temat interpretacji
Działając na podstawie art. 14a ustawy z dnia 29.08.1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 ze zmianami), w odpowiedzi na Państwa pismo złożone w dniu 06.05.2004 r., Naczelnik Świętokrzyskiego Urzędu Skarbowego w Kielcach informuje, że od 01.05.2004 r., na mocy art. 146 ust. 1 pkt 2c ustawy z dnia 11.03.2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535), w okresie od dnia przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej do dnia 31.12.2007 r. stosuje się stawkę w wysokości 7% w odniesieniu do
usług gastronomicznych, z wyłączeniem:
- sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,
- sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%.
Zatem, opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług podlegają usługi gastronomiczne świadczone przez bary mleczne, a które to usługi do dnia 30.04.2004 r. na mocy uprzednio obowiązującej ustawy były zwolnione od podatku od towarów i usług. Zwolnienie to uniemożliwiało podatnikowi odliczanie podatku od towarów i usług zawartego w fakturach wystawionych za zakupione surowce do barów mlecznych.
Przepisy przytoczonej wyżej ustawy z dnia 11.03.2004 r. w Dziale IX "Odliczenia i zwrot podatku. Odliczanie częściowe" nadal nie uprawniają podatnika do rozliczenia podatku naliczonego, zawartego w wartości zakupionych surowców znajdujących się na zapasie w barach mlecznych na dzień 30.04.2004 r.
Do obniżenia kwoty podatku należnego za maj 2004 r. o podatek naliczony wynikający z faktur otrzymanych sprzed 01.05.2004 r., mają prawo wyłącznie podatnicy, którzy takie prawo mieli nabyte na mocy ustawy z dnia 08.01.1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 11, poz. 50 z późn. zm.).
