
Temat interpretacji
Stosownie do art. 30 ust. 1 ustawy z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 11, poz. 50 ze zm.) podatnicy świadczący usługi w zakresie handlu, którzy dokonują sprzedaży opodatkowanej różnymi stawkami i zwolnionej od podatku lub opodatkowanej różnymi stawkami, a nie są obowiązani do prowadzenia ewidencji, o której mowa w art. 29 ust. 1 mogą w celu obliczenia podatku należnego dokonać podziału sprzedaży w danym miesiącu w proporcjach wynikających z udokumentowanych zakupów z tego miesiąca, w którym dokonano zakupu.
- Metodę tę mogą stosować zatem jedynie podatnicy, którzy:
- świadczą usługi w zakresie handlu
- nie są obowiązani do prowadzenia ewidencji, o której mowa w art. 29 ust. 1 ustawy, tzn. za pomocą kas rejestrujących
- dokonują sprzedaży opodatkowanej i zwolnionej od podatku lub opodatkowanej różnymi stawkami.
Biorąc pod uwagę okoliczność, iż jak wskazuje podatnik świadczy on wyłącznie usługi gastronomiczne, tut. organ podatkowy stwierdza, iż nie ma żadnych podstaw normatywnych, aby przepis art. 30 ustawy o VAT, stanowiący o ustaleniu podatku należnego na podstawie struktury udokumentowanych zakupów, stosować do usług gastronomicznych.
