
Temat interpretacji
W dniu 07.07.2005r. do tut. Organu podatkowego wpłynął wniosek Spółki z dnia 05.07.2005r. z prośbą o udzielenie pisemnej informacji o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego w odniesieniu do prawidłowej wysokości stawki podatku od towarów i usług w przypadku sprzedaży oleju jadalnego rzepakowego na cele inne niż spożywcze.Z treści złożonego pisma wynika, że Spółka sprzedała do rafinerii olej surowy rzepakowy. Z uwagi na fakt, że miał on być przeznaczony do celów technicznych ( produkcja biopaliwa ) w fakturze jako nazwę towaru wpisano olej rzepakowy surowy techniczny i opodatkowano tę sprzedaż według stawki 22%.
Zdaniem Spółki o zastosowania stawki podatku od towarów i usług 7% lub 22% i uznaniu oleju za jadalny lub techniczny decyduje przeznaczenie oleju w chwili sprzedaży. W związku z tym, sprzedaż oleju rzepakowego zdatnego do spożycia podmiotowi przerabiającemu go na biopaliwa powinna być opodatkowana według stawki 22%.
Biorąc powyższe pod uwagę tut. Organ podatkowy uprzejmie informuje, że zgodnie z art. 41 ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług ( Dz. U. nr 54, poz. 535 ze zm. ) dla towarów i usług, wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1. Pod pozycją nr 21 załącznika nr 3 do w/w ustawy ( wykaz towarów i usług, opodatkowanych stawką podatku w wysokości 7% ) zostały wymienione oleje, tłuszcze zwierzęce i roślinne wyłącznie jadalne o symbolu PKWiU ex 15.4.
Zgodnie z objaśnieniem do załącznika oznaczenie ex dotyczy tylko danego wyrobu/usługi z danego grupowania. Jak wynika z powyższego, dla potrzeb opodatkowania podatkiem od towarów i usług identyfikacja towarów i usług następuje przy wykorzystaniu klasyfikacji statystycznych - zgodnie z art 2 pkt 6 oraz art. 8 ust. 3 w/w ustawy. Prawidłowe zaklasyfikowanie towarów do właściwego grupowania PKWiU umożliwia zastosowanie określonej przepisami stawki podatku od towarów i usług. Obowiązek zaliczenia określonego produktu do właściwego grupowania PKWiU spoczywa na producencie, z uwagi na posiadane przez niego informacje dotyczące technologii wytworzenia, użytych surowców i przeznaczenia wyrobu.
Według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług olej rzepakowy niskoerukowy wraz z frakcjami, surowy, jadalny mieści się w grupowaniu 15.41.12-60.11, a olej rzepakowy wysokoerukowy wraz z frakcjami, surowy, jadalny w grupowaniu 15.41.12-60.12. Natomiast olej rzepakowy wraz z frakcjami, surowy, techniczny mieści się w grupowaniu 15.41.12-60.21.
W związku z tym, w rozpatrywanym przypadku należy stwierdzić, że to na producencie oleju rzepakowego spoczywa obowiązek zaliczenia go do właściwego grupowania PKWiU. Natomiast każda sprzedaż przez Spółkę oleju rzepakowego sklasyfikowanego jako jadalny ( PKWiU 15.41.12-60.11 i 15.41.12-60.12 ) będzie podlegała opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług według stawki 7%, a oleju rzepakowego technicznego ( PKWiU 15.41.12-60.21 ) według stawki 22%.
Ponadto, tut. Organ podatkowy informuje, że w przypadku wystąpienia trudności w ustaleniu właściwego symbolu PKWiU dla danego towaru lub usługi można się zwrócić o pomoc do Ośrodka Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego w Łodzi ( adres: 93-176 Łódź, ul. Suwalska 29 ).
