W odpowiedzi na pismo Naczelnik Urzędu Skarbowego w Legionowie, działając na podstawie art. 14 § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja poda... - Interpretacja - US9-14/PDG/413-22/04

ShutterStock

Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego z dnia 13.02.2004, sygn. US9-14/PDG/413-22/04, Urząd Skarbowy w Legionowie

Temat interpretacji

Pytanie podatnika

W odpowiedzi na pismo Naczelnik Urzędu Skarbowego w Legionowie, działając na podstawie art. 14 § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa ( Dz. U. Nr 137 poz. 926 ze zm. ) informuje:
Zgodnie z art. 22 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2000 r. Nr 14 poz. 176 ze zm. ) kosztami uzyskania przychodów z poszczególnego źródła są wszelkie koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów, z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 23.

Istotne znaczenie przy kwalifikowaniu kosztów ma użyte w przepisie określenie " w celu osiągnięcia przychodów ", które oznacza, że nie wszystkie wydatki ponoszone przez podatnika w związku z prowadzoną działalnością stanowią koszt uzyskania dla celów podatku dochodowego.
Oznacz to, że aby określony wydatek można było uznać za koszt uzyskania przychodu, między tym wydatkiem wydatkiem a osiągnięciem przychodu musi zachodzić związek przyczynowy tego typu, że poniesionie wydatku ma wpływ na powstanie lub zwiększenie przychodu bądź na funkcjonowaniu źródła przychodu.

Pomiędzy powstaniem lub zwiększeniem uzyskanego przez podatnika przychodu z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej, a poniesieniem wydatku za wyżywienie w lokalu gastronomicznym, trudno dopatrzyć się takiego związku.
Omawiane wydatki mają charakter wydatków typowo osobistych, a zatem nie można uznać ich za koszt uzyskania przychodów w rozumieniu powołanego na wstępie art. 22 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
A zatem brak jest podstaw do uznania tych wydatków jako koszt uzyskania przychodu z wykonywanej działalności gospodarczej.

Urząd Skarbowy w Legionowie