W dniu 2 kwietnia 2004r. wpłynęło do tutejszego Urzędu pismo Pana z prośbą o zajęcie stanowiska w sprawie wdrożenia w firmie systemu HACCP. Naczelnik... - Interpretacja - PDD1/415-12/04

ShutterStock
Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego z dnia 26.04.2004, sygn. PDD1/415-12/04, Drugi Urząd Skarbowy w Toruniu

Temat interpretacji

Pytanie podatnika

W dniu 2 kwietnia 2004r. wpłynęło do tutejszego Urzędu pismo Pana z prośbą o zajęcie stanowiska w sprawie wdrożenia w firmie systemu HACCP. Naczelnik Drugiego Urzędu Skarbowego w Toruniu działając zgodnie z art. 14a § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 ze zm.) udziela informacji o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego w sprawie, o której mowa w wyżej powołanym piśmie.

Zgodnie z art. 22 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2000r. Nr 14, poz. 176 ze zm.) kosztami uzyskania przychodów z poszczególnego źródła są wszelkie koszty poniesione w celu uzyskania przychodów, z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 23 tej ustawy. Użyty w tym przepisie zwrot " w celu" oznacza, że aby określony wydatek można było uznać za koszt uzyskania przychodu, między tym wydatkiem a osiągnięciem przychodu musi zachodzić związek tego typu, że poniesienie wydatku ma wpływ na powstanie lub zwiększenie przychodu bądź na funkcjonowanie źródła przychodu.

Z opisanego stanu faktycznego wynika, że w związku z wejściem Polski do Unii Europejskiej jest Pan zobowiązany do wdrożenia w swojej firmie systemu HACCP. Koszt realizacji tego przedsięwzięcia wyniesie około 23.000,00 zł. Prosi Pan o udzielenie informacji, czy można ten wydatek zaliczyć jednorazowo w koszty uzyskania w chwili jego poniesienia, czy też powinien Pan rozliczać go w czasie.

Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej wymusza wprowadzenie wielu nowych regulacji do naszego systemu prawno - gospodarczego. Od 1 maja 2004r. wszystkie firmy zajmujące się produkcją żywności będą musiały wdrożyć i stosować zasady systemu HACCP.System HACCP opracowano w celu rozpoznania i kontroli zagrożeń, które mogą pojawić się w jakimkolwiek momencie procesu produkowania i składowania żywności. Polega on na wyznaczeniu i bieżącym monitorowaniu kontrolnych punktów krytycznych, czyli tych elementów procesu produkcji i przechowywania żywności, w których może dojść do jej zanieczyszczenia. Jako zagrożenie określono wszystko, co może przynieść szkodę konsumentowi. HACCP opracowano w celu rozpoznania tych zagrożeń. System HACCP, opracowany dla danego zakładu może być poddany certyfikacji, ale nie jest to obligatoryjne. Wdrożenie systemu HACCP wiąże się z pewnymi kosztami.

Firmy planujące inwestycje związane z wdrożeniem HACCP mogą ubiegać się o dofinansowanie takiego projektu przez Unię Europejską z programów PHARE lub SAPARD.

Koszty pokryte dotacją nie będą stanowiły kosztu uzyskania przychodu zgodnie z art. 23 ust. 1 pkt 56 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2000r. Nr 14, poz. 176 ze zm.). Natomiast wydatki w części nie pokrytej dotacją stanowić będą koszty uzyskania przychodu.

System HACCP od 1 maja 2004r. będzie obowiązywał wszystkich polskich przedsiębiorców zajmujących się produkcją żywności, bez względu na wielkość prowadzonego przedsiębiorstwa, a Pan również w ramach prowadzonej działalności zajmuje się produkcją żywności (produkcja chleba i wyrobów piekarniczych) i jest zobowiązany do wdrożenia tego systemu w swojej firmie.

Zatem poniesione koszty związane z wdrożeniem systemu HACCP związane są z uzyskiwanym przychodem i stanowić będą koszt uzyskania przychodu zgodnie z przepisami w/w ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Niniejszej odpowiedzi udzielono w oparciu o stan prawny i faktyczny przedstawiony w przedmiotowym piśmie.

Drugi Urząd Skarbowy w Toruniu