
Temat interpretacji
Sprzedaż wyrobów garmażeryjnych na wynos a ryczałt 3%
Podatniczka, która zwróciła się do KIS z wnioskiem o wydanie interpretacji podatkowej prowadziła jednoosobową działalność gospodarczą, w ramach której zajmowała się produkcją i sprzedażą gotowych wyrobów garmażeryjnych. Zakres działalności obejmował szeroką gamę produktów, takich jak pierogi, gołąbki, krokiety, kotlety, naleśniki, surówki, zupy, sałatki, paszteciki, gulasze i inne dania jarskie. Działalność podzielona była na dwie główne gałęzie. Pierwszą z nich był catering jako działalność przeważająca, gdzie w ramach zawartych w wyniku przetargów umów, podatniczka dostarczała zapakowane hermetycznie gotowe posiłki m.in. do szkół. Drugą stanowiła sprzedaż detaliczna jako działalność dodatkowa, gdzie produkty garmażeryjne były dostarczane do prowadzonych przez nią punktów sprzedaży. Tam sprzedawane były w opakowaniach na wynos lub po podgrzaniu, do spożycia na miejscu, bez obsługi kelnerskiej.
Wnioskodawczyni zapytała, czy jest uprawniona do zastosowania 3% stawki ryczałtu do usług cateringu i sprzedaży własnych wyrobów garmażeryjnych oferowanych na wynos lub do spożycia na miejscu w punktach sprzedaży. W jej ocenie cała prowadzona działalność, zarówno cateringowa, jak i sprzedaż wyrobów garmażeryjnych powinna być uznana za działalność gastronomiczną w rozumieniu art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o ryczałcie, a zatem objęta 3% stawką ryczałtu, zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a.
Stanowisko organu podatkowego
Krajowa Informacja Skarbowej uznała stanowisko wnioskodawczyni za częściowo prawidłowe. Organ podatkowy potwierdził, że usługi cateringu i sprzedaż posiłków do spożycia na miejscu w punktach sprzedaży są klasyfikowane jako działalność gastronomiczna, wobec czego mogą być opodatkowane 3% stawką ryczałtu. Natomiast w zakresie sprzedaży gotowych dań garmażeryjnych na wynos, organ uznał, że jest to działalność wytwórcza, a nie gastronomiczna, i powinna być opodatkowana stawką 5,5% ryczałtu, na podstawie art. 12 ust. 1 pkt 6 lit. a ustawy o ryczałcie. Organ szczegółowo odniósł się do definicji zawartych w ustawie. Działalność gastronomiczna, zgodnie z art. 4 ust. 1 pkt 2 są to „usługi związane z przygotowaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów”, obejmuje ona zarówno przygotowanie, jak i podawanie posiłków np. catering i sprzedaż na miejscu. Natomiast działalność wytwórcza jest to, zgodnie z art. 4 ust. 1 pkt 4 „działalność, w wyniku której powstają nowe wyroby”, w tym przypadku gotowe dania wyprodukowane przez wnioskodawczynię, sprzedawane w pojemnikach na wynos.
KIS powołała się również na klasyfikację PKWiU. PKWiU z działu 56 obejmuje usługi gastronomiczne np. 56.10 i 56.21, a PKWiU z działu 10.85 dotyczy gotowych posiłków i dań jako produktów spożywczych. Organ podkreślił, że sprzedaż gotowych dań na wynos nie mieści się w zakresie usług gastronomicznych, gdy nie towarzyszy jej usługa podania, zgodnie z PKWiU, sprzedaż wyrobów własnej produkcji, nawet w punktach sprzedaży należących do producenta, jest traktowana jako działalność produkcyjna, a nie gastronomiczna. Organ wskazał również, że zastosowanie różnych stawek ryczałtu jest możliwe, pod warunkiem prowadzenia odpowiedniej ewidencji przychodów, umożliwiającej ich wyodrębnienie, zgodnie z art. 12 ust. 3 ustawy o ryczałcie.
