zastosowanie stawki podatku w wysokości 7% dla produktów piekarniczych - Interpretacja - IBPP1/443-1291/08/AZ

ShutterStock
Interpretacja indywidualna z dnia 13.10.2008, sygn. IBPP1/443-1291/08/AZ, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach

Temat interpretacji

zastosowanie stawki podatku w wysokości 7% dla produktów piekarniczych

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 14 sierpnia 2008r. (data wpływu 5 września 2008r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania stawki podatku w wysokości 7% dla produktów piekarniczych jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 18 sierpnia 2008r. wpłynął do Pierwszego Śląskiego Urzędu Skarbowego w Sosnowcu ww. wniosek z dnia 14 sierpnia 2008r. o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług zakresie zastosowania stawki podatku w wysokości 7% dla produktów piekarniczych.

Przedmiotowy wniosek, został przekazany za pismem nr PSUS/SO-P/0801/752/08/AS/103511 z dnia 1 września 2008r., tut. organowi, celem załatwienia zgodnie z właściwością miejscową, stosownie do § 5 cyt. Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007r.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

Wnioskodawca zajmuje się sprzedażą produktów piekarniczych. W ramach tej działalności sprzedawane są między innymi wyroby o nawach handlowych Naturalny Rogalik Drożdżowy z Nadzieniem" i Tradycyjna Włoska Babka Drożdżowa z Bakaliami P.". Ponieważ Wnioskodawca miał wątpliwości co do poprawności klasyfikowania tych wyrobów w oparciu o rozporządzenie Rady Ministrów z 18 marca 1997 roku w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) opublikowane w Dz. U. 42, poz. 264 z późniejszymi zmianami, wystąpił do Urzędu Statystycznego w Łodzi z wnioskami o sklasyfikowanie tych wyrobów według powołanego rozporządzenia. W zapytaniu skierowanym do GUS podano skład tych wyrobów. Urząd Statystyczny wydał dwie opinie statystyczne, po jednej dla każdego w wyrobów. Zgodnie z opinią, wspomniane wyżej wyroby należy sklasyfikować zgodnie z powołanym rozporządzeniem w grupowaniu PKWiU 15.81.12-00 Ciasta i ciastka, pieczywo cukiernicze i inne wyroby piekarskie z dodatkiem środka słodzącego".

W związku z powyższym zadano następujące pytanie:

Czy właściwa stawka podatku od towarów i usług na dostawę w kraju dla opisanych wyżej wyrobów wynosi 7%...

Zdaniem Wnioskodawcy, art. 41 ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 roku o podatku od towarów i usług (Dz. U. 54, poz. 535 z późniejszymi zmianami) w związku z poz. 25 załącznika nr 3 tej ustawy wskazuje, iż stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7% należy opodatkować sprzedaż pieczywa, wyrobów piekarskich i ciastkarskich, świeżych sklasyfikowanych zgodnie z PKWIU pod symbolami 15.81.1. Skoro GUS zakwalifikował sprzedawane przez Wnioskodawcę wyroby do grupowania 15.81.12-00 oznacza to, iż mieszczą się one w dyspozycji przewidzianej w pkt 25 załącznika nr 3 do ustawy VAT.

Ponadto należy dodać, że wyroby te zachowują swoje pierwotne własności do czasu upływu terminu przydatności do spożycia. Nie ma znaczenia dla ich smaku i właściwości czy zostaną spożyte w kilka dni od wyprodukowania czy też w ostatnim dniu oznaczonym jako dzień przydatności do spożycia. Decydujące w materii właściwej stawki podatkowej w podatku VAT w przekonaniu Wnioskodawcy są opinie statystyczne. GUS nie uzależnił od długości okresu przydatności do spożycia zakwalifikowania wyrobów do grupowania, które w swej nazwie zawiera przymiotnik świeże" (w tym wypadku 15.81.1). Ważne jest jedynie to, iż dany wyrób przez cały okres przydatności do spożycia określony przez producenta nie zmienia swoich właściwości zarówno wizualnych jak i smakowych. Technologia produkcji jak i użyte składniki zapewniają niezmienność istotnych cech wspomnianych wyrobów przez cały okres ich przydatności do spożycia. Jako, że ustawa o podatku od towarów i usług opisując niektóre wyroby i wielkość właściwej dla nich stawki podatkowej posługuje się symbolami PKWiU (w tym poz. 25 załącznika nr 3 do ustawy) i GUS sklasyfikował ww. wyroby właśnie do tego grupowania Wnioskodawca uznaje, że właściwa stawka podatku od towarów i usług na dostawę tych wyrobów w kraju wynosi 7%.

W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego stanu faktycznego uznaje się za prawidłowe.

Zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.), zwanej dalej ustawą o VAT, opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług podlega m. in. odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju.

W myśl art. 7 ust. 1 ustawy o VAT, przez dostawę towarów, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1 rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel.

Towarami, w świetle art. 2 pkt 6 ustawy o VAT, są rzeczy ruchome, jak również wszelkie postacie energii, budynki i budowle lub ich części, będące przedmiotem czynności podlegających opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług, które są wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, a także grunty.

Zgodnie z § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 6 kwietnia 2004r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz. U. Nr 89, poz. 844 ze zm.) do celów podatku od towarów i usług stosuje się Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU) określoną rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997r. (Dz. U. Nr 42, poz. 264 ze zm.), nie dłużej jednak niż do dnia 31 grudnia 2008r.

Należy również wskazać, iż stosownie do Komunikatu Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 24 stycznia 2005r. w sprawie trybu udzielania informacji dotyczących standardów klasyfikacyjnych (Dz. Urz. GUS Nr 1, poz. 11), zgodnie z zasadami metodycznymi klasyfikacji zasadą jest, że zainteresowany podmiot sam klasyfikuje prowadzoną działalność, swoje produkty (wyroby i usługi), towary, środki trwałe i obiekty budowlane według zasad określonych w poszczególnych klasyfikacjach i nomenklaturach, wprowadzonych rozporządzeniami Rady Ministrów.

W przypadku trudności w ustaleniu właściwego grupowania rodzaju prowadzonej działalności, wyrobu lub usługi, towaru, środka trwałego lub obiektu budowlanego zainteresowany podmiot może zwrócić się z wnioskiem do Ośrodka Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego w Łodzi, ul. Suwalska 29, 93-176 Łódź, który udziela informacji w zakresie stosowania wyżej powołanych standardów klasyfikacyjnych.

Podstawowa stawka podatku od towarów i usług dla dostawy towarów i świadczenia usług, zgodnie z art. 41 ust. 1. ustawy o VAT wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2-12c, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1. Oprócz stawki podstawowej, dla wybranych grup towarów i usług, ustawodawca przewidział także stawki preferencyjne, obniżone, tj. 7%, 3% i 0% lub zwolnienie z opodatkowania podatkiem od towarów i usług.

Stosownie do art. 41 ust. 2 ustawy o VAT, dla towarów i usług, wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.

W objaśnieniach do ww. załącznika wskazano, iż wykaz nie ma zastosowania dla zakresu sprzedaży towarów i świadczenia usług zwolnionych od podatku VAT lub opodatkowanych stawką 0% i 3%.

W poz. 25 załącznika nr 3 do ustawy o VAT zawierającego wykaz towarów i usług opodatkowanych stawką podatku w wysokości 7% wymieniono pod symbolem PKWiU 15.81.1 Pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie świeże.

Z treści wniosku wynika, że Wnioskodawca prowadzi sprzedaż produktów piekarniczych. W ramach tej działalności sprzedawane są między innymi wyroby o nawach handlowych Naturalny Rogalik Drożdżowy z Nadzieniem" i Tradycyjna Włoska Babka Drożdżowa z Bakaliami P.". Ponieważ Wnioskodawca miał wątpliwości co do poprawności klasyfikowania tych wyrobów w oparciu o rozporządzenie Rady Ministrów z 18 marca 1997 roku w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług, wystąpił do Urzędu Statystycznego w Łodzi z wnioskami o sklasyfikowanie tych wyrobów według powołanego rozporządzenia. W zapytaniu skierowanym do GUS podano skład tych wyrobów. Urząd Statystyczny wydał dwie opinie statystyczne, po jednej dla każdego z wyrobów. Wnioskodawca w treści wniosku wskazuje, iż zgodnie z opinią, wspomniane wyżej wyroby należy sklasyfikować zgodnie z powołanym rozporządzeniem w grupowaniu PKWiU 15.81.12-00 Ciasta i ciastka, pieczywo cukiernicze i inne wyroby piekarskie z dodatkiem środka słodzącego".

Zatem sprzedawane przez Wnioskodawcę produkty piekarnicze określone jako wyroby świeże i zaklasyfikowane do PKWiU 15.81.1, zgodnie z art. 41 ust. 2 ustawy o VAT podlegają opodatkowaniu stawką podatku w wysokości 7%.

Tym samym stanowisko Wnioskodawcy należało uznać za prawidłowe.

Zaznaczyć należy przy tym, że obowiązek przedstawienia organom podatkowym prawidłowej klasyfikacji dla sprzedawanych towarów należy do podatnika, który ponosi również odpowiedzialność za nieprawidłowo dokonaną klasyfikację.

Wskazuje się, że tut. organ nie jest uprawniony do klasyfikacji towarów i usług, w związku z tym niniejszej odpowiedzi udzielono wyłącznie w oparciu o grupowanie wskazane przez Wnioskodawcę w stanie faktycznym.

Ponadto tut. organ zauważa, że nie dokonuje analizy załączonych do wniosku dokumentów, a interpretację wydaje w oparciu o przedstawiony stan faktyczny (zdarzenie przyszłe) Wnioskodawcy, co wynika wprost z przepisu art. 14b § 3 Ordynacji podatkowej .

Interpretacja dotyczy zaistniałego stanu faktycznego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia zdarzenia w przedstawionym stanie faktycznym.

Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Zgodnie z przepisem § 1 pkt 1 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 28 sierpnia 2008r. w sprawie przekazania rozpoznawania innym wojewódzkim sądom administracyjnym niektórych spraw z zakresu działania ministra właściwego do spraw finansów publicznych, Prezesa Zakładu Ubezpieczeń Społecznych oraz Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (Dz. U. Nr 163, poz. 1016) skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach, ul. Prymasa Stefana Wyszyńskiego 2, 44 -101 Gliwice po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Izba Skarbowa w Katowicach, Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Bielsku-Białej, ul. Traugutta 2a 43-300 Bielsko-Biała

Wniosek ORD-IN

Treść w pliku PDF

Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach