
Temat interpretacji
POSTANOWIENIE
Na podstawie art. 14a § 1 i § 4 oraz art. 216 § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2005r. Nr 8, poz. 60 ) Naczelnik Urzędu Skarbowego w Kluczborku po rozpatrzeniu zapytania zawartego w piśmie z dnia 25.04.2005r., w sprawie udzielenia interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania przepisów ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.) uznaje stanowisko przedstawione przez Jednostkę za nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
Zgodnie z art. 14a § 1 i § 4 ustawy Ordynacja podatkowa, stosownie do swojej właściwości naczelnik urzędu skarbowego (...) na pisemny wniosek podatnika, płatnika lub inkasenta mają obowiązek udzielić pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania przepisów prawa podatkowego w ich indywidualnych sprawach, w których nie toczy się postępowanie podatkowe lub kontrola podatkowa albo postępowanie przed sądem administracyjnym.
W dniu 25.04.2005r. złożone zostało w tutejszym urzędzie zapytanie Podatnika o udzielenie interpretacji co do zakresu stosowania prawa podatkowego.
Stan faktyczny sprawy:
Podatnik prowadzi działalność gospodarczą polegającą na skupie z zakładów mięsnych i ubojni tłuszczy surowych. Są to: sadło, słonina, otoka, łój, kupry i okrawki. Stawka podatku VAT na te produkty wynosi 3%. Wymienione produkty i okrawki są tak zwanym "materiałem" kategorii 3, który zostaje wytapiany i sprzedawany jako smalec, tłuszcz paszowy z przeznaczeniem do produkcji pasz. Prowadzony przez Podatnika Zakład Produkcyjno - Handlowy jest zakładem kategorii 3 zgodnie z decyzją Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kluczborku wydanej na podstawie między innymi rozporządzenia (WE) NR 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002r. ustanawiające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi.
Zapytanie wnioskodawcy:
Jaką stawką podatku VAT należy opodatkować sprzedaż tłuszczy wieprzowych, wołowych, drobiowych, sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 15.11.30-50.40?
Stanowisko wnioskodawcy:
sprzedaż tłuszczy wieprzowych, wołowych, drobiowych, sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 15.11.30-50.40 winna być opodatkowane stawka podatku VAT-3%.
Ocena prawna stanowiska wnioskodawcy:
Z przedstawionego stanu faktycznego wynika, że Podatnik prowadzi działalność gospodarczą polegającą na skupie z zakładów mięsnych i ubojni tłuszczy surowych takich jak: sadło, słonina, otoka, łój, kupry i okrawki. Stawka podatku VAT na te produkty wynosi 3%. Wymienione produkty i okrawki są tak zwanym "materiałem" kategorii 3, który zostaje wytapiany i sprzedawany jako smalec, tłuszcz paszowy z przeznaczeniem do produkcji pasz. Prowadzony przez Podatnika Zakład Produkcyjno - Handlowy jest zakładem kategorii 3 zgodnie z decyzją Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kluczborku i zajmuje się przetopem tłuszczy surowych.
We wniosku Podatnik powołał się na rozporządzenie (WE) NR 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002r. ustanawiające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi. W zapytaniu Podatnik powołał się także na załącznik I do cytowanego rozporządzenia i na wymienione tam definicje "przetworzone białka zwierzęce", "tłuszcze wytopione" i "produkty techniczne". Zdaniem tutejszego organu Podatnik uważa, że przetapia tłuszcze, które przeznaczane są do produkcji pasz, a to oznacza, że nadają się do spożycia przez zwierzęta, a więc nie są to "produkty techniczne", które nie nadają się do spożycia przez ludzi ani przez zwierzęta. W związku z tym, Podatnik uważa, iż powinien stosować obniżoną stawkę podatku VAT w wysokości 3%.
- Podatnik pismem z dnia 18.05.2004r. zwrócił się do Urzędu Statystycznego w Łodzi, Ośrodek Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych o dokonanie właściwej klasyfikacji (PKWiU) dla przetapianych przez Podatnika tłuszczy zwierzęcych.
- wieprzowy
PKWiU 15.11.30-60.00 "Smalec i pozostały tłuszcz ze świń, wytapiany" - wołowy, drobiowy
PKWiU 15.11.30-70.00 "Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, surowe lub wytapiane".
Ponadto powołując się na § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 6 kwietnia 2004r. (Dz. U. Nr 89, poz. 844), zgodnie z którym do celów podatkowych nadal stosuje się Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU), wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997r. (Dz. U. Nr 42, poz. 264 ze zm.), Ośrodek wyraził opinię, że tłuszcz topiony zwierzęcy, przeznaczony do produkcji pasz mieścił się w grupowaniach: - wieprzowy
PKWiU 15.11.30-50.10 "Smalec i pozostały tłuszcz wieprzowy wytapiany - do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi"; - drobiowy
PKWiU 15.11.30-50.40 "Smalec i pozostały tłuszcz drobiowy wytapiany, niejadalny"; - wołowy
PKWiU 15.11.30-70.10 "Tłuszcz wołowy, owczy, kozi, surowy lub wytapiany, do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi".
W odpowiedzi Podatnik otrzymał pismo informujące, że tłuszcz topiony zwierzęcy, przeznaczony do produkcji pasz, mieści się w grupowaniach:
Zgodnie z § 2 wyżej cytowanego rozporządzenia Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU) z dnia 18 marca 1997r. stosuje się do celów podatku od towarów i usług, nie dłużej jednak niż do dnia 31 grudnia 2005r.
W załączniku Nr 6 do ustawy o podatku od towarów i usług wymienione są towary i usługi opodatkowane stawką podatku w wysokości 3%. Pod poz. 16 wymienione są towary o PKWiU ex 15.11.3 - Tłuszcz wołowy, barani, kozi, wieprzowy i z drobiu - z wyłączeniem tłuszczy technicznych (PKWiU 15.11.30-50.10, -50.40, -70.10) oraz tłuszczy solonych, wędzonych, suszonych wymienionych w załączniku nr 3.
W załączniku Nr 3 do ustawy o podatku od towarów i usług wymienione są towary opodatkowane stawką podatku 7%. Pod poz. 18 wymienione są produkty o symbolu PKWiU ex 15.1 mięso i produkty mięsne, z wyłączeniem tłuszczów technicznych (...).
Reasumując, wytapiane przez podatnika tłuszcze zostały wyłączone z grupy towarów objętych obniżoną stawką podatku od towarów i usług w wysokości 3%, jak i stawką w wysokości 7%.
W wyniku powyższego towary sklasyfikowane pod symbolami PKWiU 15.11.30-50.10, -50.40, -70.10 podlegają opodatkowaniu stawką 22% podatku od towarów i usług.
Urząd Statystyczny w Łodzi zaklasyfikował wytapiane przez Podatnika tłuszcze do tłuszczy technicznych i w związku z tym są opodatkowane stawką podatku VAT 22%.
Organ podatkowy w Kluczborku nie jest władny do zmiany klasyfikacji PKWiU nadanej na przetapiane przez Pana tłuszcze nadanej przez Urząd Statystyczny w Łodzi, Ośrodek Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych.
Niniejsza interpretacja dotyczy stanu faktycznego przedstawionego przez wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia tego zdarzenia.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 2 ustawy - Ordynacja podatkowa, interpretacja
nie jest wiążąca dla podatnika, wiąże natomiast właściwe organy podatkowe i organy kontroli skarbowej - do czasu jej zmiany lub uchylenia.
Na niniejsze postanowienie zgodnie z art. 14a § 4 i art. 236 § 2 pkt 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2005r. nr 8, poz. 60) przysługuje zażalenie do Dyrektora Izby Skarbowej w Opolu za pośrednictwem Naczelnika tutejszego Urzędu w terminie 7 dni od daty jego doręczenia.
Zażalenie na postanowienie organu podatkowego zgodnie z art. 222 w związku z art. 239 powinno zawierać zarzuty przeciw postanowieniu, określać istotę i zakres żądania będącego przedmiotem zażalenia oraz wskazywać dowody uzasadniające to żądanie.
