Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Kielcach działając na podstawie art. 14a § 1 i § 4 oraz art. 216-218 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordyn... - Interpretacja - OG/005/176/PP2/443/42/06

ShutterStock

Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 29.12.2006, sygn. OG/005/176/PP2/443/42/06, Pierwszy Urząd Skarbowy w Kielcach

Temat interpretacji

Pytanie podatnika

Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Kielcach działając na podstawie art. 14a § 1 i § 4 oraz art. 216-218 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (tekst jednolity: Dz. U. Nr 8 z 2005 r., poz. 60 ze zm.) po rozpatrzeniu wniosku podatnika z dnia 20.10.2006 r. (uzupełnionego w dniu 15.11.2006 r.) w sprawie udzielenia interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w zakresie podatku od towarów i usług odnośnie prawa do obniżenia podatku należnego o kwotę podatku naliczonego zawartego w zakupionych posiłkach oznaczonych symbolami PKWiU: 55.3-usługi gastronomiczne oraz 55.5-usługi stołówkowe i kateringowe - stwierdza, iż przedstawione we wniosku stanowisko jest prawidłowe.

Podatnik w dniu 20.10.2006 r. złożył do tut. organu podatkowego wniosek w sprawie udzielenia interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w zakresie podatku od towarów i usług odnośnie prawa do obniżenia podatku należnego o kwotę podatku naliczonego zawartego w zakupionych posiłkach oznaczonych symbolem PKWiU: 55.3-usługi gastronomiczne oraz 55.5-usługi stołówkowe i kateringowe.

Podatnik prowadzi działalność gospodarczą w zakresie przygotowywania i dostarczania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) PKD 55.52.Z. Ponadto zajmuje się również działalnością polegającą na organizowaniu targów i wystaw PKD 74.87.A (zatrudnianie hostess, organizacja oprawy artystycznej wystaw, zabezpieczanie uczestnikom posiłków, zamawianie gotowych dań w gastronomii i dostarczanie ich uczestnikom targów).

Podatnik postawił we wniosku następujące pytania:
1) czy w związku z wykonywaną działalnością w zakresie kateringu ma prawo do odliczenia podatku VAT naliczonego przy zakupie posiłków zafakturowanych ze stawką VAT 7% i oznaczonych symbolami PKWiU: 55.3-usługi gastronomiczne oraz 55.5-usługi stołówkowe i cateringowe?,
2) czy prawidłowo stosuje stawkę podatku VAT w wysokości 7% (tj. stawkę zastosowaną przez uprzednio świadczącego tę usługę) podczas refakturowania zakupionych usług kateringowych,
3) czy świadcząc kompleksową usługę polegającą na obsłudze targów i wystaw, w skład której wchodzą również usługi cateringowe, zarówno własne jak i realizowane przez inny podmiot, należy wystawić fakturę VAT z podziałem tej usługi na usługi kateringowe opodatkowane stawką VAT 7% oraz inne usługi (np. aranżacja wnętrz, itp.) opodatkowane stawką VAT 22%?

Ustosunkowując się do pytania zawartego w pkt 1) wnioskodawca uważa, że:
- nie ma prawa do odliczenia zakupionych usług gastronomicznych o symbolu PKWiU 55.3,
- ma prawo do odliczenia zakupionych usług kateringowych o symbolu PKWiU 55.5.

Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Kielcach stwierdza, że przedstawione stanowisko jest prawidłowe.

Zgodnie z art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.) obniżenia kwoty lub zwrotu różnicy podatku należnego nie stosuje się do nabywanych przez podatnika usług noclegowych i gastronomicznych, z wyjątkiem:
a) przypadków, gdy usługi te zostały nabyte przez podatników świadczących usługi turystyki, jeżeli w skład usługi turystyki, opodatkowanej na zasadach innych niż określone w art. 119, wchodzą usługi noclegowe lub gastronomiczne albo jedne i drugie,
b) nabycia gotowych posiłków przeznaczonych dla pasażerów przez podatników świadczących usługi przewozu osób.

W myśl art. 8 ust. 3 w/w ustawy, usługi wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej są identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji, z wyjątkiem usług elektronicznych.

Biorąc powyższe pod uwagę oraz przedstawiony przez stronę stan faktyczny należy stwierdzić, iż cytowany wyżej przepis art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy dotyczy wyłącznie wąsko pojętych usług, określonych w PKWiU symbolem 55.3 - "usługi gastronomiczne, a co za tym idzie nie dotyczy usług stołówkowych i usług dostarczania posiłków odbiorcom zewnętrznym (55.5). Tak więc poprawnie opisane faktury za usługi kateringowe (najlepiej z podanym numerem PKWiU), stanowią podstawę do odliczenia podatku VAT. A zatem podatnik ma prawo do obniżenia podatku należnego o podatek naliczony jedynie z tytułu zakupu usług stołówkowych i usług dostarczania posiłków odbiorcom zewnętrznym oznaczonych symbolem PKWiU 55.5 - pod warunkiem, że są wykorzystywane do wykonania czynności opodatkowanych zgodnie z art. 86 ust. 1 ww. ustawy oraz jeśli mogą być zaliczane do kosztów uzyskania przychodów (art. 88 ust. 1 pkt 2 cyt. ustawy o VAT).

Odpowiedzi na pytania zawarte w pkt 2 i pkt 3 zostały udzielone odrębnymi postanowieniami.

Pierwszy Urząd Skarbowy w Kielcach