W ocenie tutejszego organu stanowisko wnioskodawcy należy uznać za prawidłowe. - Interpretacja - DP.III.443/40/05

ShutterStock

Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 24.05.2005, sygn. DP.III.443/40/05, Urząd Skarbowy w Kraśniku

Temat interpretacji

Pytanie podatnika

W ocenie tutejszego organu stanowisko wnioskodawcy należy uznać za prawidłowe.

Zgodnie z art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. a) ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.), w okresie od dnia przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej do dnia 31 grudnia 2007 r. stosuje się stawkę 7% w odniesieniu do robót budowlano - montażowych oraz remontów i robót konserwacyjnych związanych z budownictwem mieszkaniowym i infrastrukturą towarzysząca. Jednocześnie ustawodawca przepisem art. 146 ust. 2 określił, że przez roboty związane z budownictwem mieszkaniowym i infrastrukturą towarzyszącą budownictwu mieszkaniowemu rozumie się roboty budowlane dotyczące inwestycji w zakresie obiektów budownictwa mieszkaniowego i infrastruktury towarzyszącej oraz remontów budownictwa mieszkaniowego. Natomiast infrastruktura towarzysząca budownictwu mieszkaniowemu to, stosownie do art. 146 ust. 3 ustawy o VAT:

1) sieci rozprowadzające, wraz z urządzeniami, obiektami i przyłączami do budynków mieszkalnych,

2) urządzanie i zagospodarowanie terenu w ramach przedsięwzięć i zadań budownictwa mieszkaniowego, w szczególności drogi, dojścia, dojazdy, zieleń i małą architekturę,

3) urządzenia i ujęcia wody, stacje uzdatniania wody, oczyszczalnie ścieków, kotłownie oraz sieci wodociągowe, kanalizacyjne, cieplne, elektroenergetyczne, gazowe i telekomunikacyjne

- jeżeli są one związane z obiektami budownictwa mieszkaniowego.

Zgodnie z definicją legalną zawartą w art. 4 pkt 2 ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2004 r. Nr 204, poz. 2086 ze zm.) droga to budowla wraz z drogowymi obiektami inżynierskimi, urządzeniami oraz instalacjami, stanowiąca całość techniczno-użytkową, przeznaczona do prowadzenia ruchu drogowego, zlokalizowana w pasie drogowym. Drogi gminne, w myśl art. 2 ust. 1 tej ustawy, są drogami publicznymi. Również ulice leżące w ciągu dróg gminnych mają kategorię dróg publicznych. Budowa, przebudowa i utrzymanie dróg należy do zarządcy drogi, którym - w odniesieniu do dróg gminnych - jest burmistrz (wójt, prezydent miasta), art. 19 ust. 2 pkt 4 ww. ustawy. Zatem roboty budowlano - montażowe dotyczące tych dróg (tzw. inwestycje drogowe) nie są prowadzone w ramach budownictwa mieszkaniowego i nie stanowią infrastruktury towarzyszącej budownictwu mieszkaniowemu, gdyż drogi te są elementem układu komunikacyjnego na terenie gminy. Natomiast do zaliczenia robót budowlano-montażowych na drogach do robót związanych z infrastrukturą towarzyszącą budownictwu mieszkaniowemu w rozumieniu art. 146 ust. 3 ustawy o VAT konieczne byłoby uznanie, iż jej modernizacja ma na celu urządzenie i zagospodarowanie terenu w ramach przedsięwzięć i zadań budownictwa mieszkaniowego, co jest zgodne z art. 16 ustawy o drogach publicznych, zgodnie z którym budowa lub przebudowa dróg publicznych spowodowana inwestycją nie - drogową, należy do inwestora tego przedsięwzięcia.

W związku z powyższym, należy uznać, że roboty należące do inwestycji drogowej, polegające na montażu 17 latarni oświetleniowych z oprawami sodowymi, ułożeniu linii kablowej oświetlenia ulicznego wzdłuż drogi miejskiej na części ul. opodatkowane są podstawową (22%) stawką podatku od towarów i usług.

Urząd Skarbowy w Kraśniku