Naczelnik Urzędu Skarbowego w Jeleniej Górze działając w trybie art. 14a § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, ... - Interpretacja - PP443/1074/III/04

ShutterStock

Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego z dnia 07.07.2004, sygn. PP443/1074/III/04, Urząd Skarbowy w Jeleniej Górze

Temat interpretacji

Pytanie podatnika

Naczelnik Urzędu Skarbowego w Jeleniej Górze działając w trybie art. 14a § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 ze zm.) w odpowiedzi na pismo z dnia 05.06.2004 r., z datą wpływu do tut. Urzędu 07.06.2004 r. informuje o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego.

W stanie prawnym obowiązującym do dnia 30 kwietnia 2004 r. - zgodnie z § 67 ust. 1 pkt 1 lit. f rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 marca 2002 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 27, poz. 268 ze zm.) - zwolnieniu od podatku od towarów i usług podlegały posiłki profilaktyczne.

Natomiast od dnia 1 maja 2004 r. - na podstawie art. 41 ust. 16 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) w związku z § 40 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 97, poz. 970) - w okresie do dnia 31 grudnia 2007 r. obniżoną do wysokości 7% stawkę podatku stosuje się do usług związanych z podawaniem napojów (PKWiU ex 55.4) oraz usług stołówkowych i usług dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU ex 55.5), z wyłączeniem:

1) sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%;
2) sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%.

Ponadto zgodnie z art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c cyt. ustawy o podatku od towarów i usług w okresie od dnia 1 maja 2004 r. do dnia 31 grudnia 2007 r. w odniesieniu do usług gastronomicznych, z wyłączeniem:

- sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,
- sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%,

stosuje się stawkę w wysokości 7%.

Obecnie obowiązujące przepisy w zakresie podatku od towarów i usług nie zawierają szczegółowych uregulowań dla posiłków profilaktycznych. Podlegają one zatem opodatkowaniu według stawek podatkowych określonych dla danej usługi identyfikowanej według klasyfikacji statystycznych na podstawie przepisów o statystyce publicznej.

Urząd Skarbowy w Jeleniej Górze