
Temat interpretacji
P O S T A N O W I E N I E
Na podstawie art. 14a § 1 i § 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. - Ordynacja podatkowa (tekst jednolity z 2005r., Dz. U. Nr 8, poz. 60 z późn. zmian.) po rozpatrzeniu wniosku Podatnika z dnia 30.05.2005r. (data wpływu do tut. Urzędu 02.06.2005r.), uzupełnionego pismem z dnia 14.07.2005r. o udzielenie pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w sprawie opodatkowania podatkiem należnym według 7% stawki VAT paluszków niedrożdżowych o przedłużonej trwałości,
stwierdzam, że:
stanowisko przedstawione w tym wniosku jest nieprawidłowe w odniesieniu do opisanego stanu faktycznego.
U Z A S A D N I E N I E
Wnioskiem z dnia 30.05.2005r. (data wpływu do tut. Urzędu 02.06.2005r.), uzupełnionego pismem z dnia 14.07.2005r. Strona zwróciła się o udzielenie informacji o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego.
Stan faktyczny w sprawie
Podatnik jest firmą piekarniczą, produkującą głównie chleb i pieczywo. Z tych samych surowców i przy użyciu tej samej technologii wytwarzania ciasta i pieczenia produkowane są paluszki. Dla produkowanych paluszków Urząd Statystyczny w Łodzi pismem z dnia 24.01.2003r. znak: OISK-5672/KW-6/22-348/03 nadał symbol PKWiU 15.82.13-90.00 - "wyroby piekarskie, niezawierające dodatku środka słodzącego, pozostałe".
Spółka przy dostawie przedmiotowych paluszków stosuje 22% stawkę.
Zapytanie i stanowisko podatnika
Jaką stawką podatku VAT należy opodatkować dostawę przedmiotowych paluszków?
Zdaniem podatnika wytwarzane paluszki, zgodnie z nowelizacją ustawy dotyczącą podatku VAT, która weszła w życie 1 czerwca 2005r. powinny być opodatkowane stawką 7% VAT, ponieważ w załączniku nr 3 do ustawy o podatku od towarów i usług pod poz. 25f umieszczono PKWiU 15.81.13-90.00 "wyroby piekarskie, niezawierające dodatku środka słodzącego, pozostałe - wyłącznie chleb i bułki oraz bułka tarta.
Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego i stanowisko tut. organu podatkowego
W myśl art. 41 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 z późn. zmian.) podstawowa stawka podatku od towarów i usług wynosi 22%, a zastosowanie stawek obniżonych może mieć miejsce pod warunkiem, że dany towar lub usługa zostały wymienione w dalszej części ustawy bądź w rozporządzeniu wydanym przez Ministra Finansów z delegacji wynikającej z ww. ustawy.
Jednocześnie zgodnie z art. 41 ust. 2 ww. ustawy dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.
Od 1 czerwca 2005r. ustawą z dnia 21 kwietnia 2005r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 90, poz. 756) ustawodawca w załączniku nr 3 do cyt. ustawy o podatku od towarów i usług stanowiącym - "wykaz towarów i usług, opodatkowanych stawką podatku w wysokości 7%" wprowadził między innymi poz. 25f, w której wymienił towary o symbolu PKWiU ex 15.82.13-90.00, tj. wyroby piekarskie, niezawierające dodatku środka słodzącego, pozostałe - wyłącznie chleb i bułki oraz bułka tarta.
Przy czym symbol "ex", zgodnie z pkt 1 objaśnień do ww. tabeli wskazuje, że preferencyjna stawka VAT w wysokości 7% ma zastosowanie tylko do danego wyrobu/usługi z danego grupowania. Tym samym ustawodawca obowiązującą 7% stawką podatku od towarów i usług zawartą w poz. 25f ww. załącznika nr 3 do ustawy o podatku od towarów i usług objął jedynie towar wskazany w tym przepisie.
W związku z powyższym, produkowane przez Spółkę paluszki nie zostały wymienione w załączniku nr 3 do ww. ustawy o podatku od towarów i usług, zatem przy ich dostawie należy stosować podstawową stawkę podatku VAT w wysokości 22%.
Interpretacja ta dotyczy stanu faktycznego przedstawionego przez wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia tego zdarzenia i nie jest wiążąca dla wnioskodawcy.
