Zasady opodatkowania, stawki podatku VAT oraz zasady zwrotu różnicy podatku określają przepisy Ustawy z dnia 11.03.2004 r. o podatku od towarów i usł... - Interpretacja - TP/443-67/04

shutterstock

Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego z dnia 19.07.2004, sygn. TP/443-67/04, Urząd Skarbowy Poznań-Jeżyce

Temat interpretacji

Pytanie podatnika

Zasady opodatkowania, stawki podatku VAT oraz zasady zwrotu różnicy podatku określają przepisy Ustawy z dnia 11.03.2004 r. o podatku od towarów i usług ( Dz. U. z 2004 r. Nr 54, poz. 535 ) oraz przepisy wykonawcze do tej ustawy, tj. m.in. Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 27.04.2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług ( Dz. U. z 2004 r. Nr 97, poz. 970 ze zm. ) I tak zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 1 ww. Ustawy o p.t.u. opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług podlega m.in. odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju.Przez świadczenie usług, o którym mowa wyżej rozumie się każde świadczenie na rzecz osoby fizycznej, osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej, które nie stanowi dostawy towarów w rozumieniu art. 7 ww. Ustawy ( art. 8 ust. 1 Ustawy o VAT ). W świetle obowiązujących obecnie przepisów ustawy o p.t.u. przy ustalaniu stawek podatku od towarów i usług stosowanych przy świadczeniu usług na terytorium kraju należy brać pod uwagę przede wszystkim klasyfikacje statystyczne PKWiU służące do identyfikacji usług polegających temu podatkowi.

Jednakże w przypadku świadczenia usług gastronomicznych wysokość stawki podatku VAT nie jest uzależniona od symbolu PKWiU wykonywanych usług. Świadczy o tym zapis art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c Ustawy z dnia 11.03.2004 r. o podatku od towarów i usług ( Dz. U. z 2004 r. Nr 54, poz. 535 ), zgodnie z którym w okresie od dnia przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej do dnia 31.12.2007 r. stosuje się stawkę w wysokości 7% w odniesieniu do usług gastronomicznych, z wyłączeniem :- sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,- sprzedaży kawy i herbaty ( wraz z dodatkami ), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%.

Natomiast usługi stołówkowe i usługi dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych , oznaczone symbolem PKWiU ex 55.5, jako nie wymienione wśród usług opodatkowanych stawkami 0%, 3%, 7% lub zwolnionych z opodatkowania od podatku od towarów i usług, na podstawie art. 41 ust. 1 Ustawy z dnia 11.03.2004 r. o podatku od towarów i usług , objęte są opodatkowaniem podatkiem VAT w wysokości 22%.Jednakże , zgodnie z § 40 Rozporządzenia z dnia 27.04.2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług ( Dz. U. z 2004 r. Nr 97, poz. 970 ze zm. ), wydanym na podstawie delegacji ustawowej zawartej w art. 41 ust. 16 Ustawy o VAT, Minister Finansów w okresie do dnia 31.12.2007 r., obniżył do wysokości 7% stawkę podatku VAT odnośnie ww. usługi, tj. usług stołówkowych i usług dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych ( PKWiU ex 55.5 ) z wyłączeniem :1) sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%;2) sprzedaży kawy i herbaty ( wraz z dodatkami ), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%. Zatem biorąc pod uwagę fakty przedstawione w piśmie z dnia 17.05.2004 r., dokonywana przez Podatnika sprzedaż posiłków w ośrodku wczasowym dla odbiorców zewnętrznych podlega opodatkowaniu podatkiem VAT w wysokości 7%.

Urząd Skarbowy Poznań-Jeżyce