
Temat interpretacji
Na podstawie art. 14b § 2 ustawy z dnia 29.08.1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Rzeszowie dokonuje zmiany informacji udzielonej przez Naczelnika Urzędu Skarbowego w Kolbuszowej w piśmie z dnia 20.07.2004 r. (znak: US.I-2/448/109/2004), gdyż jest ona nieprawidłowa:
W złożonym wniosku podatnik zwrócił się z zapytaniem, jaką stawką podatku VAT należy opodatkować działalność polegającą na przygotowaniu i wydawaniu posiłków profilaktycznych i regeneracyjnych, przegotowanego mleka i herbaty dla pracowników wydzierżawiającego, gdzie posiłki są przygotowywane i wydawane w stołówce zakładowej, która nie jest ogólnie dostępna.
Zgodnie z § 40 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27.04.2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 97, poz. 970 ze zm.) w okresie do 31.12.2007 r. obniżoną do wysokości 7 % stawkę podatku stosuje się do usług związanych z podawaniem napojów (PKWiU ex 55.4) oraz usług stołówkowych i usług dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU ex 55.5), z wyłączeniem:
- sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2 % oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5 %,
- sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22-procentową.
