Wysokość stawki podatku VAT dla usług gastronomicznych i usług cateringu. - Interpretacja - PP/443/IN-21/O7/MKOM

ShutterStock
Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 04.07.2007, sygn. PP/443/IN-21/O7/MKOM, Urząd Skarbowy w Brzegu

Temat interpretacji

Tożsamy z
Pytanie podatnika

Wysokość stawki podatku VAT dla usług gastronomicznych i usług cateringu.

Referencje
PP/443-83-2/06, postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego

POSTANOWIENIE

Działając na podstawie art.216 §1, art.14a §1 i §4 ustawy z dnia 29.08.1997r. Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2005r. Nr 8, poz.60 ze zmianami), Naczelnik uznaje za prawidłowe stanowisko zawarte w piśmie z dnia xx.xx.2007r. (z datą wpływu do Urzędu xx.xx.2007r.) w sprawie wysokości stawki podatku VAT dla usług gastronomicznych i usług cateringu.

UZASADNIENIE

W myśl art.14a §1 ustawy z dnia 29.08.1997r. Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2005r. Nr 8, poz.60 ze zmianami), stosownie do swojej właściwości naczelnik urzędu skarbowego (...) na pisemny wniosek podatnika, płatnika lub inkasenta ma obowiązek udzielić pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w ich indywidualnych sprawach, w których nie toczy się postępowanie podatkowe lub kontrola podatkowa albo postępowanie przed sądem administracyjnym. Udzielenie interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego, o której mowa w §1, następuje w drodze postanowienia, na które przysługuje zażalenie art.14a §4.

Pismem z dnia xx.xx.2007r. Spółka zwróciła się z prośbą o udzielenie pisemnej informacji w zakresie stosowania przepisów w podatku od towarów i usług, przedstawiając następujący stan faktyczny. Firma świadczy usługi gastronomiczne, tj. usługi przygotowywania posiłków z własnych produktów i na terenie swojej firmy lub/i z produktów klienta, ale przygotowywane przez firmę i przez nią dostarczane klientowi własnym środkiem transportu w związku z różnego rodzaju imprezami okolicznościowymi. Działalność firmy to także usługi cateringu polegające na przygotowywaniu i dostarczaniu posiłków dla odbiorców zewnętrznych (z użyciem własnych materiałów, zaplecza i transportu).
Spółka zadała pytanie, jaką stawką podatku od towarów i usług powinny być opodatkowane usługi gastronomiczne i usługi cateringu i czy należy te usługi wykazywać na fakturze jako całość (bez konieczności rozbicia na poszczególne składniki, tj. produktu spożywcze, transport).
W opinii Podatnika zarówno usługi gastronomiczne jak i usługi cateringu należy wykazywać na fakturze jako całość i opodatkować stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7%.

Po przeanalizowaniu przedstawionego stanowiska w sprawie oraz obowiązującego stanu prawnego w zakresie ustawy o podatku od towarów i usług, Naczelnik Urzędu Skarbowego w Brzegu uznaje za prawidłowe stanowisko przedstawione przez spółkę we wniosku i uzasadnia:

Zgodnie z z art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. nr 54, poz. 535 z późn. zm.) do dnia 31 grudnia 2007r. w przypadku usług gastronomicznych stosuje się stawkę w wysokości 7%. Nie obejmuje ona sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc. i napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5 proc. Stawka ta nie obowiązuje również do sprzedaży kawy i herbaty (podawanych z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w formie nieprzetworzonej innych towarów objętych stawką 22%.

W stosunku do usług cateringowych, (usług przygotowywania i dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych), zgodnie z par. 40 rozporządzenia ministra finansów z dnia 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz.U. nr 97, poz. 970 z późn. zm.), - do dnia 31 grudnia 2007 r. również stosuje się stawkę 7% , z wyłączeniem:
- sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc. oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5 proc.
- sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie nieprzetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%.

Z treści przytoczonych przepisów (art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług oraz par. 40 rozporządzenia ministra finansów z dnia 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług) wynika, iż usługi gastronomiczne, jak również usługi cateringu podlegają do dnia 31.12.2007 r. opodatkowaniu stawką VAT w wysokości 7 % z uwzględnieniem ww. wyłączeń.

Biorąc powyższe pod uwagę postanawia się jak na wstępie.
Jednocześnie należy wskazać, że niniejsza informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego dokonana została dla konkretnego stanu faktycznego przedstawionego we wniosku na dzień zaistnienia tego zdarzenia.

Stosownie z art. 14b §1 ustawy Ordynacja podatkowa, interpretacja, o której mowa w art14a §1, nie jest wiążąca dla podatnika, płatnika lub inkasenta. Jeżeli jednak podatnik zastosował się do tej interpretacji, organ nie może wydać decyzji określającej lub ustalającej ich zobowiązanie podatkowe bez zmiany albo uchylenia postanowienia, o którym mowa w art.14a §4, jeżeli taka decyzja byłaby niezgodna z interpretacją zawartą w tym postanowieniu. Interpretacja, o której mowa w art.14a §1, jest wiążąca dla organów podatkowych i organów kontroli skarbowych właściwych dla wnioskodawcy i może zostać zmieniona albo uchylona wyłącznie w drodze decyzji, w trybie określonym w §5 (art.14b §2 Ordynacja podatkowa).

Od niniejszego postanowienia w trybie art.14a §4 i art.236 §1 ustawy z dnia 29.08.1997r. Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2005r. Nr 8, poz.60 ze zmianami), służy zażalenie do Dyrektora za pośrednictwem Naczelnika w terminie 7 dni od daty doręczenia postanowienia - art.236 §2 pkt.1 ustawy Ordynacja podatkowa. Zażalenie, zgodnie z art.222 w związku z art.239 Ordynacji podatkowej powinno zawierać zarzuty przeciw postanowieniu, określać istotę i zakres żądania będącego przedmiotem zażalenia.

Urząd Skarbowy w Brzegu