
Temat interpretacji
Działając na podstawie art. 14a §1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz.926 ze zm.) Urząd Skarbowy w Staszowie na złożone w dniu 29.01.2003 r. żądanie udzielenia pisemnej informacji odnośnie zakresu stosowania przepisów prawa podatkowego informuje:
Zgodnie z § 67 ust. 1 pkt 1 lit. f rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 marca 2002 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 27, poz. 268 ze zm.) zwalnia się od podatku od towarów i usług sprzedaż posiłków profilaktycznych.
Powołany przepis rozporządzenia nie określa miejsca pochodzenia tych posiłków, a więc bez względu na to skąd one pochodzą (stołówka, bar, restauracja) podlegają one zwolnieniu.
Jeżeli jednak posiłek dostarczony pracownikom nie spełnia wymogów określonych w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. Nr 60, poz. 279), przy ich sprzedaży zwolnienie od podatku nie przysługuje. W takim wypadku sprzedaż gotowych posiłków, czyli usług gastronomicznych podlega opodatkowaniu według stawki 7%.
W myśl § 67 ust. 1 pkt 1 lit. e powołanego wyżej rozporządzenia Ministra Finansów, zwalnia się od podatku od towarów i usług posiłki sprzedawane w barach mlecznych oraz w stołówkach i bufetach przyzakładowych, pod warunkiem, że nie są to stołówki i bufety ogólnodostępne.
Z przedstawionego we wniosku stanu faktycznego wynika, że ze stołówki będą korzystać wyłącznie pracownicy Elektrowni oraz pracownicy spółek wydzielanych ze struktury Elektrowni, a więc warunek określony w w/w przepisie będzie zachowany.
Reasumując powyższe, tut. Urząd informuje, że przedstawione we wniosku stanowisko w sprawie jest słuszne.
