Na podstawie art. 14 b § 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Zielonej G... - Interpretacja - I-2/413/167/03

ShutterStock

Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego z dnia 19.03.2004, sygn. I-2/413/167/03, Izba Skarbowa w Zielonej Górze

Temat interpretacji

Pytanie podatnika

Na podstawie art. 14 b § 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Zielonej Górze dokonuje zmiany informacji udzielonej przez Pierwszy Urząd Skarbowy w Zielonej Górze z dnia 12.05.2003 r. Nr II-1/411/19/2003/1 w zakresie dopłat do obiadów sprzedawanych pracownikom wydawanych na podstawie kart abonamentowych oraz korzystania z posiłków regeneracyjnych.

Informacja ta jest nieprawidłowa.
Zgodnie z art. 21 pkt 12 a ustawy z dnia 26 lipca 1991r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2000r. Nr 14, poz. 176 ze zm.) wolna od podatku dochodowego w 2003 roku jest wartość otrzymanych przez pracowników bonów, talonów, kuponów lub innych dowodów uprawniających do uzyskania posiłków lub napojów bezalkoholowych (z wyjątkiem ekwiwalentu pieniężnego z tego tytułu) do wysokości nie przekraczającej miesięcznie kwoty 190 zł. Zwolnienie to ma zastosowanie w przypadku gdy pracodawca zawarł z jednostką specjalizującą się w przygotowaniu i wydawaniu posiłków umowę, której przedmiotem jest wydawanie pracownikom napojów bezalkoholowych i wyłącznie gotowych posiłków.
Zwolnienie to nie ma zastosowania do emerytów i rencistów.

W świetle art. 21 ust. 12 ww. ustawy w przypadku otrzymywania przez pracownika świadczeń związanych z wyżywieniem wymienionych w ust. 1 pkt 11,12 i 12a , pracownikom przysługuje zwolnienie tylko z jednego tytułu.

Ponadto zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 12 ustawy o podatku dochodowym wolna od podatku dochodowego jest wartość napojów bezalkoholowych oraz wartość posiłków wydawanych pracownikom do spożycia wyłącznie w czasie wykonywania pracy z wyjątkiem ekwiwalentu z tego tytułu. Zwolnienie to ma zastosowanie zgodnie z art. 21 ust. 11 ustawy wyłącznie do posiłków:

    1)spożywanych przez pracowników, do których obowiązków należy:
    a)przygotowanie i wydawanie tych posiłków,
    b)nadzór nad przygotowaniem i wydawaniem tych posiłków
    2)innych niż wymienione w punkcie 1 jeżeli ich otrzymanie wynika z:
    a)przepisów odrębnych ustaw lub aktów wykonawczych wydanych na podstawie tych ustaw,
    b)układów zbiorowych pracy lub regulaminów wynagradzania - do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 190 zł.
Izba Skarbowa w Zielonej Górze