
Temat interpretacji
Za przychód z działalności gospodarczej i działów specjalnych produkcji rolnej, zgodnie z art. 12 ust. 3 ustawy z dnia 15.02.1992 roku o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz. U. Nr 54 z 2000 roku poz. 654 ze zm.) uważa się także kwoty należne, choćby nie zostały faktycznie otrzymane, po wyłączeniu wartości zwróconych towarów, udzielonych bonifikat i skont.
Jak wynika ze stanu faktycznego przedstawionego w piśmie jednostki, otrzymane od R. rabaty i bonusy dokumentowane są fakturami korygującymi sprzedaż.
Zgodnie z § 41 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22.03.2002 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 27 poz. 268 ze zm.) w przypadku gdy po wystawieniu faktury udzielono rabatów określonych w art. 15 ust. 2 ustawy, podatnik udzielający rabatu wystawia fakturę korygującą, która w myśl § 41 ust. 2 ww. rozporządzenia powinna zawierać co najmniej:
- numer kolejny oraz datę jej wystawienia
- dane zawarte w fakturze, której dotyczy faktura korygująca:
a/ określone w § 35 ust. 1 pkt. 1-3
b/ nazwę towaru lub usługi objętych rabatem,
- kwotę i rodzaj udzielonego rabatu
- kwotę zmniejszenia podatku należnego,
- czytelny podpis osoby uprawnionej do wystawienia faktury korygującej lub podpis oraz imię i nazwisko tej osoby
W związku z tym pomniejszają one koszt własny sprzedaży w miesiącu, w którym została wystawiona faktura korygująca, gdyż zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29.09.1994 roku o rachunkowości (Dz. U. Nr 76 z 2002 roku poz. 694 ze zm.) stanowi podstawę zapisów księgowych, a jednocześnie sprzedawca, tj. wystawca faktury korygującej, dokonuje korekty przychodów w myśl ww. artykułu.
Zgodnie z art. 93a ustawy z dnia 29.08.1997 roku - Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137 z 1997 roku poz. 924 ze zm.), osoba prawna zawiązana (powstała) w wyniku przekształcenia spółki nie mającej osobowości prawnej wstępuje we wszelkie, przewidziane w przepisach prawa podatkowego, prawa i obowiązki przekształconej osoby lub spółki.
