Pismem z dn. 16.04.2007r. (data wpływu do tut. Urzędu 17.04.2007r.) ... Spółka z o.o. z siedzibą zwróciła się z prośbą o udzielenie pisemnej interpre... - Interpretacja - US-III/423-KK-I-OP-4/2007

ShutterStock
Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 14.06.2007, sygn. US-III/423-KK-I-OP-4/2007, Urząd Skarbowy w Augustowie

Temat interpretacji

Pytanie podatnika

Pismem z dn. 16.04.2007r. (data wpływu do tut. Urzędu 17.04.2007r.) ... Spółka z o.o. z siedzibą zwróciła się z prośbą o udzielenie pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego, przedstawiając następujący stan faktyczny:

Sp. z o.o. jest w trakcie wdrażania systemu HACCP (Hazard Analisys and Critical Control Point) programu Analizy Ryzyka i Krytycznych Punktów Kontroli, który ma na celu zapewnienie czystości higienicznej produktów spożywczych przeznaczonych dla konsumentów. HACCP jest wykorzystywany w firmach produkujących i handlujących produktami spożywczymi. System ten stanowi systemowe postępowanie mające na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności, z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów dystrybucji i produkcji. Jest to również system mający na celu określenie metod ograniczania tych zagrożeń. System HACCP pozwala na uzyskanie pewności, że zakład wykonał wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej praktyki produkcyjnej i potrzeb klientów.

Wdrożenie systemu HACCP wiąże się bezpośrednio z akcesją Polski do Unii Europejskiej, a system ten jest obowiązkowy we wszystkich państwach członkowskich. W zakresie działania Spółki znajduje się m.in. produkcja i dystrybucja żywności (zarówno wśród gości hotelowych, jak i poprzez świadczenie usług cateringowych), w związku z czym Spółka bezspornie zobligowana została obowiązującymi przepisami prawa do wdrożenia przedmiotowego systemu.

Z racji na złożoność założeń programu, Spółka postanowiła skorzystać z pomocy podmiotu świadczącego usługi z zakresu doradztwa oraz przeprowadzania szkoleń kadry, na etapie wdrażania systemu HACCP. Podmiot wykonujący usługę zobowiązał się wdrożyć system w Spółce do dnia 31 grudnia 2007r. i za poszczególne etapy wdrażania systemu wystawia faktury VAT.

W ocenie Spółki koszty na zakup w/w usług ponoszone są w celu zachowania i zabezpieczenia źródła jej przychodów. Niewdrożenie programu HACCP początkowo ograniczyłoby możliwość świadczenia usług, a w ostatecznym rozrachunku faktycznie uniemożliwiłoby świadczenie usług związanych z wytwarzaniem i dystrybucją żywności.

W związku z powyższym Spółka zadaje następujące pytanie:

Czy zakup usługi od podmiotu świadczącego usługi z zakresu doradztwa oraz przeprowadzania szkoleń kadry, na etapie wdrażania systemu HACCP przez Spółkę, związanej z wdrożeniem tego systemu, stanowi dla Spółki koszt uzyskania przychodu?

STANOWISKO PODATNIKA:

Zdaniem Spółki w zaistniałym stanie faktycznym zakup w/w usługi od podmiotu świadczącego usługi z zakresu doradztwa oraz przeprowadzania szkoleń kadry, na etapie wdrażania systemu HACCP, stanowi dla niej koszt uzyskania przychodu.

OCENA PRAWNA STANOWISKA PYTAJĄCEGO Z PRZYTOCZENIEM PRZEPISÓW PRAWA:

Jak wynika z przedstawionego przez wnioskodawcę stanu faktycznego, Spółka z o.o. ponosi wydatki z tytułu zakupu usługi (z zakresu doradztwa oraz przeprowadzania szkoleń kadry), związanej z wdrożeniem systemu HACCP. Niewdrożenie programu HACCP początkowo ograniczyłoby możliwość świadczenia usług, a w ostatecznym rozrachunku faktycznie uniemożliwiłoby świadczenie usług związanych z wytwarzaniem i dystrybucją żywności.

Kwestią wątpliwą dla wnioskodawcy jest fakt, czy na etapie wdrażania w/w systemu wydatki związane z zakupem w/w usługi stanowią dla Spółki koszt uzyskania przychodu.

Ogólna zasada charakteryzująca koszty uzyskania przychodów w podatku dochodowym od osób prawnych zawarta jest w art. 15 ust. 1 ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (j.t. Dz. U. 2000r. Nr 54, poz. 654 z późn. zm.). Zgodnie z tym przepisem kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów, z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 16 ust. 1 (...).

Przytoczona regulacja prawna oznacza, że podatnik ma prawo zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wszelkich wydatków, pod warunkiem, że :

- są to koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów,

- są to koszty poniesione w celu zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów,

- nie są to koszty wymienione w art. 16 ust. 1 w/w ustawy.

Kosztami uzyskania przychodu są wszelkie racjonalne i gospodarczo uzasadnione wydatki związane z prowadzoną działalnością gospodarczą, których celem jest osiągnięcie, zabezpieczenie i zachowanie źródła przychodów. Przy kwalifikowaniu poniesionych wydatków trzeba brać pod uwagę celowość wydatku oraz potencjalną możliwość przyczynienia się wydatku do osiągnięcia przychodu. Aby określony wydatek można było uznać za koszt uzyskania przychodu, między tym wydatkiem, a osiągnięciem przychodu musi zachodzić związek przyczynowy tego typu, że poniesienie wydatku ma wpływ na powstanie (bądź zwiększenie) tego przychodu lub też poniesienie wydatku jest niezbędne do zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów.

Odnosząc stan faktyczny przedstawiony we wniosku do regulacji przedmiotowego przepisu, tutejszy Organ podatkowy stwierdza, iż skoro wdrożenie systemu HACCP jest niezbędne do prowadzenia działalności przez Spółkę w dotychczasowym zakresie (m.in. świadczenie usług związanych z wytwarzaniem i dystrybucją żywności), to koszty poniesione przez Spółkę na wdrożenie systemu HACCP, na etapie wdrażania tego systemu, stanowią dla Spółki koszt uzyskania przychodu ponoszone są bowiem w celu zachowania i zabezpieczenia źródła przychodów.

Uwzględniając powyższe, tutejszy Organ podatkowy podziela przedstawione przez wnioskodawcę jego stanowisko w przedmiotowej sprawie.

Urząd Skarbowy w Augustowie