nabycie wewnątrzwspólnotowe art. spożywczych zawierających w swoim składzie alkohol etylowy - Interpretacja - IPPP3/443-762/09-4/SM

ShutterStock

Interpretacja indywidualna z dnia 04.11.2009, sygn. IPPP3/443-762/09-4/SM, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie

Temat interpretacji

nabycie wewnątrzwspólnotowe art. spożywczych zawierających w swoim składzie alkohol etylowy

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki przedstawione we wniosku z dnia 02.09.2009 r. (data wpływu 07.09.2009 r.), uzupełnionego w dniu 05.10.2009 r. na wezwanie nr IPPP3/443-762/09-2/SM z dnia 25.09.2009 r., o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie objęcia podatkiem akcyzowym wyrobów z zawartością alkoholu etylowego - jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 07.09.2009 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie objęcia podatkiem akcyzowym wyrobów z zawartością alkoholu etylowego. Wniosek został uzupełniony w dniu 05.10.2009 r. na wezwanie nr IPPP3/443-762/09-2/SM z dnia 25.09.2009 r.

W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe.

Wnioskodawca chce wprowadzić do obrotu na terytorium Polski dwa produkty z kraju Unii Europejskiej. Są to gotowe zapakowane oryginalnie artykuły (150/300 ml) do detalicznej sprzedaży:

  • ocet słodowy z zawartością alkoholu 4,8%; składniki octu: ocet ze słodowanego jęczmienia (86%), whisky szkocka (12%), przyprawy; kwasowość produktu - 5%;
  • sos (marynata) na bazie octu słodowego z udziałem whisky szkockiej słodowej z zawartością alkoholu 4%; składniki sosu: ocet słodowy, sos sojowy (woda, soja, pszenica, sól), whisky szkocka (10%), cukier, cytryna, czosnek, melasa, liść laurowy, przyprawy.

Z odpowiedzi z dnia 05.10.2009 r. na wezwanie nr IPPP3/443-762/09-2/SM z dnia 25.09.2009 r. wynika, iż:

  1. Ocet słodowy z zawartością alkoholu 4,8% butelka szklana 300 ml.W occie na 100 kilogramów produktu końcowego jest 4,70 vol. litrów alkoholu etylowego 100%.
  2. Sos (marynata) na bazie octu słodowego z udziałem whisky szkockiej alkoholu 4,0% butelka szklana 150 ml.W sosie na 100 kilogramów produktu końcowego jest 3,69 vol. litrów alkoholu etylowego 100%.

Oba produkty nie będą konfekcjonowane w Polsce. Będą sprowadzone z Wielkiej Brytanii jako produkt końcowy konfekcjonowany.

W związku z powyższym zadano następujące pytanie.

Czy produkty wymienione w polu 54 objęte są podatkiem akcyzowym...

Zdaniem Wnioskodawcy:

Wnioskodawca uważa, że produkty opisane w polu 54 nie są objęte podatkiem akcyzowym. Produkty nie są napojami alkoholowymi. Ze względu na ich charakter (duża kwasowość i intensywność smaku) w ogóle nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Przeznaczeniem ich jest przyprawianie potraw.

W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego zdarzenia przyszłego uznaje się za nieprawidłowe.

Zasady opodatkowania akcyzą wyrobów akcyzowych na terenie kraju uregulowane zostały w ustawie z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. z 2009 r. Nr 3, poz. 11 ze zm.), zwanej dalej ustawą oraz w rozporządzeniach wykonawczych do tej ustawy.

Zgodnie z art. 2 pkt 1 ustawy użyte w ustawie określenia oznaczają: wyroby akcyzowe wyroby energetyczne, energia elektryczną, napoje alkoholowe oraz wyroby tytoniowe, określone w załączniku nr 1 do ustawy.

Przedmiotem wniosku są następujące wyroby:

  • ocet słodowy z zawartością alkoholu 4,8%; składniki octu: ocet ze słodowanego jęczmienia (86%), whisky szkocka (12%), przyprawy; kwasowość produktu - 5%;
  • sos (marynata) na bazie octu słodowego z udziałem whisky szkockiej słodowej z zawartością alkoholu 4%; składniki sosu: ocet słodowy, sos sojowy (woda, soja, pszenica, sól), whisky szkocka (10%), cukier, cytryna, czosnek, melasa, liść laurowy, przyprawy.

Ww. wyroby nie zostały wymienione w przedmiotowym załączniku nr 1 do ustawy, nie są zatem wyrobami akcyzowymi.

W sytuacji przedstawionej we wniosku należy jednak brać pod uwagę fakt, że przedmiotowe wyroby zawierają w swoim składzie alkohol etylowy (o zawartości powyżej 1,2%).

Zauważyć należy, że w poz. 43 przedmiotowego załącznika nr 1 do ustawy, tj. wykazu wyrobów akcyzowych mieści się (bez względu na kod CN wyrobu zawierającego alkohol etylowy) alkohol etylowy zawarty w wyrobach niebędących wyrobami akcyzowymi o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% obj.

Zgodnie z art. 93 ust. 1 pkt 1 ustawy - do alkoholu etylowego w rozumieniu ustawy zalicza się wszelkie wyroby o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, objęte pozycjami CN 2207 i 2208, nawet jeżeli są to wyroby stanowiące część wyrobu należącego do innego działu Nomenklatury Scalonej.

W świetle powyższej definicji /w pełni zgodnej z definicją zawartą w art. 20 dyrektywy Rady 92/83/EWG z dnia 19 października 1992 r. w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych (Dz. U. UE L z 1992 r. Nr 316, str. 21 ze zm.)/, za alkohol etylowy uznaje się w każdym przypadku czysty alkohol etylowy i wszelkie wyroby o rzeczywistej zawartości alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, oznaczone kodami CN 2208 i 2207, a ponadto alkohol etylowy zawarty (w ilości powyżej 1,2% objętości) w innych wyrobach, objętych innymi kodami CN niż wskazane powyżej (np. alkohol etylowy zawarty w koncentracie płynu do spryskiwaczy, wyrobach czekoladowych, artykułach spożywczych, lekach, itp).

Podkreślić jednocześnie należy, że w tym drugim przypadku definicja alkoholu etylowego obejmuje wyłącznie alkohol etylowy zawarty w tych innych wyrobach. Za alkohol etylowy nie można natomiast uznać wyrobów, w których alkohol ten stanowi jedynie składnik i które zostały zaklasyfikowane do innych kodów niż kody CN 2208 i 2207.

Uwzględniając powyższe, alkohol etylowy zawarty w ww. wyrobach artykułach spożywczych będzie wyrobem akcyzowym.

Zgodnie z art. 8 ust. 1 pkt 4 ustawy - przedmiotem opodatkowania akcyzą jest nabycie wewnątrzwspólnotowe wyrobów akcyzowych, z wyłączeniem nabycia wewnątrzwspólnotowego dokonywanego do składu podatkowego.

Zatem nabycie wewnątrzwspólnotowe alkoholu etylowego zawartego w przedmiotowych produktach podlega opodatkowaniu podatkiem akcyzowym.

Zgodnie z art. 30 ust. 9 pkt 6 ustawy zwalnia się od akcyzy alkohol etylowy zawarty w artykułach spożywczych lub półproduktach, o których mowa w art. 32 ust. 4 pkt 3 lit. d).

Natomiast w myśl art. 32 ust. 4 pkt 3 lit. d) zwalnia się od akcyzy ze względu na przeznaczenie również napoje alkoholowe używane bezpośrednio do wytwarzania artykułów spożywczych - rozlewanych lub innych, lub jako składnik do półproduktów służących do wytwarzania artykułów spożywczych - rozlewanych lub innych, pod warunkiem że w każdym przypadku zawartość alkoholu etylowego w tych artykułach spożywczych nie przekracza 8,5 litra alkoholu etylowego 100% vol. na 100 kg produktu dla wyrobów czekoladowych i 5 litrów alkoholu etylowego 100% vol. na 100 kg produktu dla wszystkich innych wyrobów (...).

Z odpowiedzi z dnia 05.10.2009 r. na wezwanie nr IPPP3/443-762/09-2/SM z dnia 25.09.2009 r. wynika, że w occie na 100 kilogramów produktu końcowego jest 4,70 vol. litrów alkoholu etylowego 100%, natomiast w sosie na 100 kilogramów produktu końcowego jest 3,69 vol. litrów alkoholu etylowego 100%.

Zatem w przypadku wewnątrzwspólnotowego nabycia wymienionych we wniosku wyrobów, alkohol etylowy w nich zawarty będzie zwolniony od podatku akcyzowego na podstawie ww. art. 30 ust. 9 pkt 6 ustawy (jego zawartość nie przekracza 5 litrów alkoholu etylowego 100% vol. na 100 kg produktu).

Ponadto należy zauważyć, że ani w ustawie, ani w rozporządzeniach wykonawczych do tej ustawy, nie określono dodatkowych warunków do zastosowania ww. zwolnienia z art. 30 ust. 9 pkt 6.

Zatem za nieprawidłowe należało uznać stanowisko Spółki, że produkty opisane we wniosku nie są objęte podatkiem akcyzowym. Zawarty w tych produktach alkohol etylowy jest wyrobem akcyzowym. Korzysta on jednak ze zwolnienia od tego podatku (w przypadku wewnątrzwspólnotowego nabycia), bez obowiązku spełnienia żadnych dodatkowych warunków w tym zakresie.

Interpretacja dotyczy zdarzenia przyszłego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dniu wydania interpretacji.

Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, ul. Jasna 2/4, 00-013 Warszawa po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Izba Skarbowa w Warszawie, Biuro Krajowej Informacji Podatkowej, ul. 1 Maja 10, 09-402 Płock.

Wniosek ORD-IN

Treść w pliku PDF

Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie